بیگ بنگ: چندی پیش شرکت خصوصی مارسوان اعلام کرده بود که در آینده نزدیک سفر بیبازگشت به مریخ را آغاز میکند؛ سفری که طی آن چند فضانورد منتخب راهی سیاره سرخ میشوند. این افراد با دانستن اینکه امکان بازگشت به زمین وجود ندارد، راهی مریخ میشوند. هزاران نفر داوطلب چنین سفری شدند و شرکت مارسوان، طی چندین مرحله گزینش، افرادی را انتخاب کرده است. همچنین ناسا در نظر دارد در دو دهه آینده نخستین گروه از فضانوردانش را راهی این سیاره کند؛ سفری که البته با بازگشت به زمین همراه خواهد بود. سفر به مریخ، با دشواریهای بسیاری رو بهرو است، از جمله علمی، فناوری و تأمین بودجه. در ادامه، برخی از مشکلات سفر به مریخ را بررسی کرده و با راهکارهایی برای حل این مشکلات آشنا میشویم.
مسئولان این شرکت میگویند برنامهریزی برای تأمین مواد مورد نیاز انسانها در این سیاره نیز انجام شده است و قرار است اسپیساکس هر ٢۶ ماه یکبار، موشکی جدید را با انسانهایی دیگر و تجهیزات مورد نیاز برای ساکنان مریخ برای آنها ارسال کند. «ماسک» این اقدام را گامی بزرگ برای آینده بشر به حساب میآورد و در اینباره میگوید: «این اقدام گام بزرگی برای تبدیل انسان به یک موجود چندسیارهای است و موجب میشود تا ما حتی بتوانیم به زندگی خارج از منظومه خورشیدی خود فکر کنیم».
ناسا نمایندهاش را میفرستد
وقتی که بحث سفر به مریخ یا سیاره و قمری دیگر پیش میآید، ناسا نام اول است، اما باید تأکید کرد که ناسا در اینگونه موارد بسیار محتاطانه عمل میکند. واقعیت آن است که ناسا هم رؤیای سفر به مریخ را در سر دارد، اما در نظر دارد پیش از آنکه انسانی را به مریخ بفرستد، رباتهای انساننما را بهعنوان سفیران زمین به سیاره سرخ اعزام کند. هرچند این موضوع به داستانهای علمی- تخیلی شبیه است، اما شاید در آینده نزدیک عملی شود. دانشمندان ناسا در برنامهای مشترک با همکاری چهار دانشگاه، روی پروژه ساخت ربات انساننمای مناسب ارسال به سیاره سرخ کار میکنند.
ابزار سفر از همه مهمتر است
وقتی که صحبت سفر به مریخ باشد، اولین موضوعی که به ذهن میرسد، فضاپیمای حامل فضانوردان است. البته باید تأکید کرد که مشکلترین بخش برای برنامهریزی سفر نیز همین قسمت است. واقعیت این است که آمریکا بهعنوان غول صنایع و فناوری هوافضا، چندسالی است که از حضور و فعالیت شرکتهای خصوصی در این عرصه حمایت میکند. بهاینترتیب هماکنون چند شرکت بزرگ و کوچک در این عرصه حضوری چشمگیر دارند، برخی فعالیتهایشان کاملا خصوصی است و برخی هم همکاری تنگاتنگی با مؤسسههای دولتی دارند. ناسا در مرحله اول، سفارش ساخت فضاپیماهایی را برای انتقال فضانوردان به ایستگاه فضایی بینالمللی داده است. شرکت بویینگ که با ناسا به توافق رسیده تسهیلات بهتری را برای مسافرت به ایستگاه فضایی بینالمللی آماده کند، بهتازگی کپسول فضایی استارلاینر (سیاستی١٠٠ سابق) را معرفی و جزئیات انتقال بیشتر فضانوردان را اعلام کرد.
تأمین غذا عامل احتمالی تأخیر در سفر به مریخ
هر وقت صحبت سفر است، توشه راه یکی از مهمترین مواردی است که باید به آن فکر کرد، بهویژه سفری که چندینماه طول میکشد و در این مدت دیگر به زمین و منابع غذایی آن دسترسی نداریم. تاکنون دانشمندان به چندین روش ذخیرهسازی غذا برای سفر طولانی به مریخ فکر کردهاند که هیچکدام از آنها بهقدر کافی رضایتبخش نبوده است و بههمیندلیل بهدنبال یافتن راهکاری برای تأمین موادغذایی از طریق کاشت آنها درون فضاپیمای ارسالی به سیاره سرخ هستند. ناسا برنامه کلی سفر به مریخ را تأیید کرده است و برنامهریزیهای دانشمندان برای انجام این کار نیز آغاز شده است، ولی باید دانست این فرایند چندان آسان و بدون دردسر نخواهد بود و در این راستا هنوز مشکلاتی وجود دارند که پاسخی برای آنها یافت نشده است. یکی از مشکلاتی که ناسا در فرستادن انسان به مریخ با آن مواجه است، تأمین مواد غذایی برای مسافران مریخ است.
ساخت سرپناهی برای اقامت
حتی اگر فضانوردان امکان سفر به مریخ را داشته باشند، مسکن برای اقامت طولانیمدت، یکی از مواردی است که باید به آن فکر کرد. دانشمندان تاکنون طرحهای مختلفی را برای رفع مشکلات اقامت در مریخ ارائه کردهاند که هر یک از آنها مزایا و معایب خاص خود را دارد. در میان تمامی طرحهای ارائه شده، شرکت فاستر (foster) طرحی را عرضه کرده است که بهشدت قابلتوجه است. این طرح بر پایه استفاده از فناوری چاپ سه بُعدی است و موجب میشود تا بتوان خانههای موردنیاز برای اقامت فضانوردان و مهاجران به فضا را در خود مریخ ساخت.
کاهش استرس با هدست واقعیت مجازی
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که سفرهای فضایی طولانیمدت، بهویژه اگر تعداد افراد همسفر کم و محیط درون فضاپیما کوچک باشد، مشکلات و عوارض ناخواستهای را بههمراه دارد، از جمله استرس و فشار روانی شدید که ممکن است بیماریهای دیگری را در پی داشته باشد. به همین دلیل برنامهریزان سفرهای فضایی باید بهدنبال راهی برای کاهش تنشهای این سفر بلندمدت باشند. هدستهای واقعیت مجازی، یکی از نوظهورترین فناوریهای روز دنیاست که هرروز طرفداران بیشتری پیدا میکند. این فناوری تا آن حد جذاب است که از آن به عنوان یکی از محبوبترین فناوریهای نوظهور در نمایشگاه امسال تجهیزات الکترونیکی مصرفی (CES) لاسوگاس یاد میکنند.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع بیشتر: independent.co.uk , gizmag.com
techtimes.com , popsci.com , universetoday.com
نویسنده: حمیدرضا فعلهگری/ روزنامه شرق