تیم تحقیقاتی انگلیسی این مطالعه، شش کهکشان بسیار دور را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. محققان دریافتند که کهکشانهای مورد مطالعه مربوط به بیش از ۱۳ میلیارد سال پیش هستند، یعنی زمانی که کیهان فقط ۵۵۰ میلیون سال عمر داشته است. محققان تصاویر تلسکوپهای فضایی “اسپیتزر” و “هابل” را ارزیابی کردند و سن این کهکشانهای فوقالعاده دور را بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون سال تخمین زدند که دروازههای نظری جدیدی به روی دانستن زمان تشکیل اولین ستارگان کیهان باز کرد.
“نیکلاس لاپورت” نویسنده اصلی این تحقیق از دانشگاه “کمبریج” گفت: محققان حدس میزنند که کیهان در چند صد میلیون سال اول زندگی خود و قبل از تشکیل اولین ستارگان و کهکشانها مکانی تاریک بوده است. وی افزود: مشاهده لحظهای که جهان برای اولین بار در معرض نور ستاره قرار گرفت، جستجوی اصلی در نجوم است. مشاهدات ما نشان میدهد که طلوع کیهان بین ۲۵۰ تا ۳۵۰ میلیون سال پس از آغاز جهان رخ داده و در زمان شکلگیری آنها کهکشانهایی مانند آنهایی که ما مورد مطالعه قرار دادیم به اندازه کافی نورانی بودهاند که با تلسکوپ فضایی “جیمز وب” دیده شوند.
دانشمندان سپس نور ستارگان این کهکشانها را که توسط “اسپیتزر” و “هابل” گرفته شده بود، مورد مطالعه قرار دادند و نشانهای را در توزیع انرژی آن یافتند که نشان دهنده وجود هیدروژن اتمی در جو آن ستارهها است. آنها بدین ترتیب توانستند سن این ستارهها و کهکشانها را دریابند.
پروفسور “ریچارد الیس” از محققان ارشد این مطالعه نیز میگوید: طی دهه گذشته، اخترشناسان مرزهای آنچه را که میتوانیم مشاهده کنیم به عقب راندهاند. ما با قابلیتهای تلسکوپهای فضایی “هابل” و “اسپیتزر” به حد مجاز خود رسیدهایم و اکنون مشتاقانه منتظر راه اندازی تلسکوپ فضایی “جیمز وب” هستیم که به اعتقاد ما توانایی مشاهده مستقیم طلوع کیهان را دارد.
تلسکوپهای فضایی فعال مانند “هابل” و “اسپیتزر” با اکتشافات خود، دانش ما از کیهان را به خوبی توسعه دادهاند و اکنون به انتهای مسیر خود رسیدهاند. اما با تلسکوپ “جیمز وب” که قرار است اواخر سال جاری به فضا پرتاب شود، ممکن است مرزهای جهان قابل مشاهده را حتی بیشتر به عقب برانیم و به زمان آغاز فضا و زمان طی بیگ بنگ نزدیک شویم. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Monthly Notices of the Royal Astronomical Society منتشر شده است.