ایران اکازیون:“مشتری” سیارۀ پرهرج و مرجی است. گردباد قرمز عظیم آن، معروفترین طوفان این سیاره به شمار میآید. اما وقتی کاوشگر «جونو» ناسا در سال ۲۰۱۶ به نزدیکی مشتری رسید، موفق به یافتن چیز بسیار عجیبی شد: طوفانهای چرخان در مناطق قطبی این سیاره غول گازی.
این طوفانهای چرخان در هر قطب در جهت ِ یکسانی گردش میکنند؛ خلاف عقربههای ساعت در شمال، و موافق عقربههای ساعت در جنوب. روند بسیار منظمی برقرار است. تا همین چند سال پیش، اطلاعات زیادی دربارۀ این طوفانهای مهیب نداشتیم. آیا ساختارهای دائمی یا نیمه دائمی مثل لکه سرخ بزرگ هستند یا خیلی زود از صحنه روزگار محو میشوند؟ حالا چندین سال پس از پرواز فضاپیمای جونو از کنار این طوفانها میدانیم که آنها مداوم و ماندگار هستند.
اما در یکی از تازهترین پروازهای جونو طی بیست و دومین ماموریت گردآوری داده توسط این فضاپیما، محققان توانستند با بهره از دستگاه فروسرخ و نوری، عکسهای جدیدی از این مناطق تهیه کنند. این کاوشگر از فاصلۀ ۳۵۰۰ کیلومتریِ بالای ابرهای مشتری پرواز کرد. طوفانهای واقع در قطب جنوب یک شش ضلعی پدید آوردهاند و البته ردپای یک تازه وارد دیده میشود!
به نظر میرسد این طوفان به خوبی برای خود جا باز کرده است. گرچه این اَشکال عجیب طوفانها در هیچ کجای منظومهشمسی رویت نشده، اما مطالعۀ آنها میتواند به ما کمک کند تا به شکل بهتری ویژگیهای دینامیکی اتمسفری سیارات غول ِ گازی را درک نماییم.
ترجمه: منصور نقیلو/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sciencealert.com