ایران اکازیون:پژوهش جدید اخترشناسان نشان میدهد زمین ۱۹۰۰ سال نوری به سیاهچاله کلان جرم در مرکز کهکشان راهشیری نزدیکتر است.
دکتر تومویا هیروتا، اخترشناس این پژوهش گفت: «از آنجا که زمین در داخل کهکشان راه شیری واقع شده، ما نمیتوانیم از بیرون کهکشانمان را نظاره کنیم و ببینیم دقیقا چه شکلی است. اما اخترشناسی راهی فراهم آورده تا با اندازهگیری دقیق موقعیتها و حرکت اجرام، ابزاری حیاتی برای درک ساختار کلی کهکشان و جایگاهمان بدست آوریم.»
به گفته محققان: «سیستم “VERA” در سال ۲۰۰۰ توسط رصدخانه نجوم ملی ژاپن، آغاز به کار کرد. این پروژه به منظور اختصاص مشاهدات VLBI برای آشکارسازی سرعت سه بُعدی اجرام و ساختارهای مکانی آنها در کهکشان راه شیری طراحی شده است. این پروژه شامل چهار تلسکوپ رادیویی ۲۰ متری در ژاپن است: در ایستگاههای میزوزاوا، ایرکی، اوگاساوارا و ایشیگاکی-جیما.»
منجمان با استفاده از دادههای اولین کاتالوگ نجومی VERA، ساختار کهکشان راه شیری را مدلسازی کردند تا پارامترهای اساسی مانند فاصله تا مرکز کهکشانی و سرعت ِ خورشید در اطراف آن را تخمین بزنند. سیستم VERA دارای وضوح زاویهای نفسگیر ۱۰ میلیونیم ثانیه قوسی است که اندازهگیریهای نجومی با دقت فوقالعاده بالایی را ایجاد میکند.
به گفته اخترشناسان: «نتایج نشان میدهد که سیاهچاله مرکزی و عظیم راه شیری در فاصلهی ۲۵۸۰۰ سال نوری از زمین واقع شده است. این فاصله نزدیکتر از فاصلۀ رسمی ۲۷۷۰۰ سال نوری است که در سال ۱۹۸۵ توسط اتحادیه بینالمللی اخترشناسی، تصویب شد. همچنین دادههای جدید نشان میدهد خورشید با سرعت ۲۲۷ کیلومتر بر ثانیه در حال چرخش به دور مرکز کهکشان است. این سرعت نیز، سریعتر از مقدار رسمی ۲۲۰ کیلومتر در ثانیه، است.»
محققان اکنون قصد دارند اجرام بیشتری را مشاهده کنند، به ویژه اجرام نزدیک به سیاهچاله کمان ای* تا ساختار و حرکت کهکشان راه شیری را بهتر تجسم کنند. دانشمندان افزودند: «به عنوان بخشی از این تلاشها، VERA در EAVN (شبکه VLBI آسیای شرقی) متشکل از تلسکوپ رادیویی واقع در ژاپن، کره جنوبی و چین مشارکت خواهد کرد. با افزایش تعداد تلسکوپها و حداکثر تفکیک بین تلسکوپها، EAVN میتواند به دقت بالاتری نیز دست یابد.» جزئیات بیشتر این پژوهش در انجمن نجوم ژاپن منتشر شده است.
ترجمه: سحر اللهوردی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sci-news.com