ایران اکازیون:مسعود عتیقی مدیر انجمن نجوم آماتور ایران درخصوص رویداد نجوم شب های ۲۱ و ۲۲ مرداد ماه به خبرنگار مهر گفت: می توانیم در انتظار بارش شهابی «برساووشی» یعنی زیباترین بارش شهابی سال باشیم.
بارش ۱۰۰ شهاب در یک ساعت
آقای عتیقی با بیان اینکه پیش بینی می شود ۱۰۰ شهاب در ساعت در بارش امسال قابل مشاهده باشند، افزود: البته باید توجه داشت که این تعداد در درون شهرها به ویژه شهرهای بزرگ به مراتب کمتر مشاهده می شود، چرا که آلودی هوا و نورهای شدید شهری مزاحم مشاهده شهاب ها خواهند بود و چه بسا در شهرها بین سه تا ۱۰ شهاب (بسته به آلودگی نوری هر شهر) قابل مشاهد نباشد.
این منجم با بیان اینکه از سوی دیگر ارتفاع کانون بارش شهابی نیز در تعداد شهاب های قابل مشاهده اهمیت دارد، گفت: کانون این بارش صورت فلکی مشهور به «برساووشی» یا «برنده سر دیو» است که این شب ها حدود ساعت ۲۲:۳۰ از افق شمال شرق آسمان به طور کامل طلوع می کند و پایین تر از صورت فلکی «زن به زنجیر کشیده» یا همان «آندرومدا» قرار می گیرد.
وی افزود: بدیهی است شهاب ها در اطراف این صورت فلکی قابل مشاهده هستند و نباید متوقع بود که دقیقا از درون کانون بارش که همان صورت برساووش است، قابل مشاهده شوند. از امتداد شهاب ها در هر کجای آسمان که علاقمندان می بینند، با ترسیم خطی خلاف جهت حرکت شهاب، به کانون بارش می رسیم در غیر این صورت شهاب دیده شده، یک شهاب پراکنده بوده و جز این بارش به شمار نمی آید.
مشاهده آذرگوی در آسمان
مدیر انجمن نجوم اماتور ایران گفت: امشب (نیمه شب چهارشنبه ۲۱ مرداد تا بامداد ۲۲ مرداد) بهترین زمان برای مشاهده این شهاب هاست که از جمله ویژگی این بارش مشاهده آذر گوی ها و یا همان شهاب های پر نور است که حتی تا مدتی رد نور آنها پس از عبور، در آسمان دیده می شود. وی افزود: میزان درجه جابجایی هر شهاب در آسمان، تعیین حد قدری شهاب ها، صورت فلکی مورد مشاهده که شهاب از آن عبور می کند، تعداد آذر گوی ها و شمارش شهاب های یک بارش، از جمله کارهای علمی است که اماتور ها برای تهیه گزارش از این بارش و اساسا هر بارش شهابی انجام می دهند.
مشاهده شهاب ها برای چشم خطری ندارد
عتیقی با بیان اینکه مشاهده شهاب ها برای انسان و چشم هیچ یک از افراد خطری ندارد، گفت: شهاب ها در حقیقت ذرات میلیمتری و میکرومتری هستند که در فاصله ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلومتری از سطح زمین قرار دارند و در برخورد با جو، اتم های جو را بر انگیخته و نور فلورسانی از خود ایجاد می کند اما هرگز به زمین نمی رسند. وی افزود: رصد بارش های شهابی نیاز به تلسکوب و ابزار رصدی ندارد و صرفا با چشم مسلح می توان از این زیبایی، بدون نور شهرها و در دل کوهستان ها استفاده کرد. انجمن نجوم آماتور ایران، امشب در منطقه تاریخی «الموت» قزوین این بارش زیبا را با گروه پژوهشی خود مورد رصد و مورد مطالعه قرار خواهد داد.