ایران اکازیون:ما همینقدر میدانیم: حدود ۶۶ میلیون سال پیش، سیارکی به اندازه دو برابر قطر پاریس به زمین برخورد کرد؛ در پی این رویداد و اتفاقات پس از آن، همه دایناسورهای ساکن زمین به همراه ۷۵ درصد از گونههای حیات از بین رفتند. آنچه تا به امروز به صورت یک راز باقی مانده، این است که آیا این سیارک به صورت مستقیم به زمین برخورد کرد یا انفجاری پرنور و تکاندهنده روی داد.
«گرت کالینز» نویسنده ارشد مقاله از دانشگاه امپریال کالج لندن و همکارانش از دانشگاه فرایبورگ و دانشگاه تگزاس در آستین چهار زاویه برخورد احتمالی را بررسی کردند: ۹۰، ۶۰، ۴۵ و ۳۰ درجه. آنان دو سرعت برخورد احتمالی را هم بررسی کردند: ۱۲ و ۲۰ کیلومتر در ثانیه. بهترین موردی که با دادههای حاصل از بررسیِ دادههای گودال به دست آمد، ۶۰ درجه بود.
دود، خاکستر و گردوغبار کل اتمسفر را در بر گرفت؛ در نهایت، بسیاری از گیاهان به ورطه نابودی کشیده شده و ۷۵ درصد از گونههای زمین از بین رفتند. تصور بر این است که برخورد سیارک به چیکشولوب باعث ایجاد زلزلهای شده باشد که لرزههای آن تا تانیس هم رسیده است؛ تانیس یک محل فسیل در ۳۰۰۰ کیلومتریِ شمال داکوتا است؛ یعنی جایی که شواهد قطعی از اثرات مرگبار این برخورد سیارکی پیدا شد.
یافتههای جدید میتواند بینش دانشمندان را به طور کلی از چگونگی شکلگیری گودالها نیز افزایش دهد. برای مثال، این شبیهسازیهای سهبُعدی نشان میدهد که سنگها در مرحله پایانیِ شکلگیریِ گودال، بخشی از لایه برخورد را پر میکنند؛ این فرایند تنها چند دقیقه به طول میانجامد. دانشمندان کماکان در حال بررسی این موضوع هستند که چه عاملی باعث رویداد انقراض گسترده شد و چرا برخی از گونهها از این رویداد جان سالم به در بردند. دانشمندان در پایان گفتند: «این رویداد ناگوار به زندگی دایناسورها پایان داد. تحقیقات ما نشان میدهد که این رویداد بسیار شدیدتر و بدتر از تصورات پیشین بوده است. اما در کمال تعجب، حیات ادامه پیدا کرد و روند اِحیا به سرعت انجام شد.»
ترجمه: منصور نقیلو/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sciencealert.com