ایران اکازیون:اخترشناسانِ بزرگترین برنامه تحقیقاتی علمی موسوم به «Breakthrough Listen» که در صدد یافتن شواهدی از تمدنهای بیگانه هستند، موفق به شناسایی انفجار رادیویی سریع تازهای شدند. این انفجار یک سیگنال رادیویی قوی از کهکشانی دوردست می باشد.
به گزارش بیگ بنگ، انفجارهای رادیویی سریع، سیگنالهای رازآلود و نادری از انرژی هستند که از فضا می آیند. بر طبق براورد دانشمندان، هر روزه بین ۲۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ انفجار رادیویی سریع در فضا به وقوع می پیوندد. این رویدادها چند میلی ثانیه دوام می آورند و ویژگی پراکندگی تپ اخترهای رادیویی را دارند. آنها همان میزان انرژی را که خورشید در ۱۰۰۰۰ سال آزاد می کند را در یک میلی ثانیه آزاد می کنند، اما پدیده فیزیکی که باعث وقوع آنها می شود، هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد. تا به امروز بالای ۱۰ انفجار رادیویی سریع شناسایی شده است. اکثر آنها فقط یک بار وارد فاز انفجاری شده و به طور مکرر نور ساطع نمی کنند.
دکتر «دنی پرایس» دانشمند برنامه «Breakthrough Listen» و اخترشناس دانشگاه کالیفرنیا گفت: «اگرچه اخترشناسان اطلاعات چندان زیادی درباره انفجارهای رادیویی سریع ندارند، اما می توانیم جزئیات شگفت انگیزی را درباره آنها استنباط نمائیم. در ابتدا، آنها قوسی در فرکانس به وجود می آورند که نشان می دهد در فاصله بسیار دوری هستند: میلیاردها سال نوری. این انفجارها برای رسیدن به ما میلیاردها سال به پیمودن مسافت می پردازند و تنها چند میلیثانیه دوام می آورند. لذا مکانیزم انتشار زمان کوتاهی را در بر می گیرد. برای اینکه آنها را به طور واضح پس از سفری طولانی شناسایی کنیم، باید درخشندگی بسیار زیادی داشته باشند. چه چیز می تواند چنین انفجارهایی را به وجود آورد؟ هنوز نمی دانیم، اما ستارههای نوترونی و رویدادهای عظیم میتوانند در پیدایش آنها نقش داشته باشند. این نظریه هم وجود دارد که آنها حاصل سفرهای میان ستارهای بیگانگان هستند. ما که خیلی دوست داریم این طور باشد، اما باید در ابتدا تمامی نظریههای اخترفیزیکی محتمل را کنار بگذاریم.»
پروفسور «آوی لئوب» فیزیکدان دانشگاه هاروارد گفت: «هیچ منبع اخترشناسی شناخته شدهای وجود ندارد که انفجارهای رادیویی با چنان سطحی از درخشندگی به وجود آورد. دهها میلیارد برابر روشن تر از تمامی تپ اخترها.» برنامه «Breakthrough Listen» در صدد یافتن حیات فناوریبنیان و پیشرفته در پهنه فضا است. اما جستجوی انفجارهای رادیویی سریع در کنار هدف اصلی صورت می گیرد.
انفجار جدید در یکم مارس ۲۰۱۸ و در حین مشاهده با گیرنده چندپرتوئی ۲۱ سانتیمتری تلسکوپ رادیویی پارکس، شناسایی شد. این اولینبار نیست که محققان موفق به کشف یکی از این سیگنالهای زودگذر و رازآلود شدهاند. انفجار رادیویی FRB 121102 در ماه آگوست ۲۰۱۷ تنها انفجاری است که تکرار شد. محققان ویرجینیای غربی آن را با استفاده از تلسکوپ گرین بنک، شناسایی کرده بودند. دکتر پرایس افزود: «در طول مشاهداتمان با تلسکوپ رادیویی پارکس در یکم مارس ۲۰۱۸، پدیده رازآلود و زودگذری به نام انفجار رادیویی سریع را کشف کردیم که به دنبال منشاء آن می باشیم.»
ترجمه: منصور نقی لو/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sci-news.com