مجله ایران اکازیون

شاید کهکشان راه شیری از ترکیب دو کهکشان شکل گرفته باشد




ایران اکازیون:تحقیقات جدید نشان می دهد، کهکشان راه شیری ممکن است در بردارنده نشانه‌هایی از ضربه‌ها و برخورد‌هایی ناشی از ترکیب دو کهکشان در گذشته باشد.

به گزارش بیگ بنگ، کار بسیار آسانی نیست، اما دانشمندان با توجه به موارد مورد مشاهده شده، اندازه و شعاع کیهان را تقریبا ۴۶.۶ میلیارد سال نوری و عمر جهان هستی را ۱۳.۸ میلیارد سال تخمین می زنند. به هرحال با توجه به پیشرفت مشاهدات، محاسبات و شبیه سازی‌های کامپیوتری، منجمان و فیزیکدانان می توانند بفهمند کهکشان‌ها و ساختار آنها چگونه با گذشت زمان تغییر می کنند.

برای مثال، مطالعات جدیدی در دانشگاه کنتاکی در آمریکا انجام شده که چالش بزرگی با تصورات و اندیشه‌های قبل درباره چگونگی پدیدار شدن کهکشان‌ها و جهانی که امروز دیده می شود، ایجاد کرده است. طبق مشاهدات، در گذشته دانشمندان فکر می کردند کهکشان راه شیری، قرصی بسیار صاف و بدون ناهمواری میباشد اما تیم محققان یافتند که کهکشان راه شیری، از ناهمواری‌ها و پستی بلندی‌های نامتقارن زیادی تشکیل شده است. این موضوع نشان می دهد که کهکشان ما از ضربه‌‌هایی تشکیل شده است و به صورتی که اکنون می بینیم درآمده است.

این مطالعات با عنوان “عکس برداری از ستاره های کوتولۀ نوع K و M داخل کهکشان راه شیری و ساختار‌های آن” چندی پیش در نشریۀ Astrophysical منتشر شد. این تحقیقات به کمک دبورا فرگوسن، فارغ‌التحصیل دانشگاه کنتاکی در سال ۲۰۱۶ و تیمی از سوزان گاردنر عضو دانشکده علم و هنر کنتاکی و برین یانی، فیزیکدانی از آزمایشگاه مرکزی نجوم FCPA انجام شد. تحقیقات توسط فرگوسن انجام و استنتاج می شد و تحت نظارت پروفسور گاردنر هم قرار می گرفت. دبورا فرگوسن همچنین تحقیقات اخیر گاردنر و یانی را که درباره وقوع برخورد‌ها و ضربه‌ها است گسترش می دهند و در مورد آنها توضیح داده است. این تیم نتایج خود را تنها از روی اطلاعاتی که توسط تلسکوپ ۲.۵ متری SDSS واقع در مکزیک جمع آوری شده، استنباط می کنند.

این موضوع به تیم اجازه‌ی آزمایش و مطالعه بر روی ۳.۶ میلیارد ستاره‌ای که در کهکشان راه شیری قرار دارند و دارای ناهمواری‌ها و پستی بلندی هایی هستند، می دهد. با توجه به این مطالعات، محققان ادعا می کنند که کهکشان راه شیری از برخوردها و تماس هایی در گذشته به وجود آمده است. به عبارت دیگر از این ناهمواری‌ها می توان نتیجه گرفت که کهکشان راه شیری از برخورد و ترکیب شدن چند کهکشان دیگر درگذشته پدید آمده است.

نتیجه این تحقیقات نشان می دهد که کهکشان راه شیری نزدیک به ۰.۸۵ میلیارد سال پیش با کهکشان کوتولۀ قوس ادغام شده و در جهت ترکیب شدن با کهکشان کوتولۀ سگ بزرگ قرار گرفته است. پروفسور گاردنر از دانشگاه کنتاکی گفت: «بر اثر این تماس‌ها و برخوردها کهکشان راه شیری دارای معماری ِ به شکل امروزی شده است. یک مرکز و شاخه‌های به صورت مارپیچ که کنار هم قرار گرقنند و در مرکز به هم متصل اند. اما هیچ تقارنی در الگوی قرارگیری ستارگان وجود ندارد. ما به دنبال شواهدی برای وجود این ناهمواری‌ها بودیم و توقع داشتیم به نتایج خوبی برسیم. اما بعد از به دست آوردن اطلاعات، مدارک بسیاری برای این موضوع یافتیم که کهکشان راه شیری از ترکیب و ادغام چند کهکشان بوده است و به این صورت ساختار این کهکشان را به وجود آورده است.»

تصویری از ترکیب و ادغام شدن کهکشان راه شیری و کهکشان آندرومدا، که در چند میلیارد سال آینده رخ می دهد

فعالیت‌ها و تلاش‌های اخیر گاردنر نشان میدهد از دید شمال و جنوب نسبت به محور تقارن کهکشان راه شیری که بصورت یک صفحه است، ناهمواری‌ها و پستی بلندی‌هایی وجود دارد. به بیان ساده تر تعداد ستاره‌هایی که بالاتر یا پایین تر از صفحه تقارن هستند از تعداد ستاره‌هایی که بر روی صفحه تقارن قرار دارند، بیشتر است. تمام ِ اطلاعات و نتایج از داده های تلسکوپ SDSS بدست آمده، در واقع این تلسکوپ علم فیزیک را در این زمینه بسیار یاری کرده است.

سرانجام با تمام این یافته‌ها دکتر فرگوسن و لالی مشاهداتی را انجام دادند تا مدارک و شواهدی برای نامتقارن بودن کهکشان راه شیری بدست بیاورند. فرگوسن در این زمینه میگوید:« دسترسی به میلیون‌ها ستاره و مشاهده آنها توسط تلسکوپ SDSS این اجازه را به ما میدهد که بتوانیم ساختار و شکل کهکشان راه شیری را درک کنیم. مشاهدات باورنکردنی این تحقیقات باعث شد که ما به دنبال ترسیم کردن نحوه توزیع و الگوهای جایگیری این ستاره‌ها بپردازیم. با توجه به مطالعاتی که در این زمینه انجام شد، این موضوع من را برای فهمیدم چگونگی شکل گیری این کهکشان و نیروهایی که آنرا شکل می دهند تحریک و تشویق کرد.» شبیه سازی ادغام کهکشان راه شیری و آندرومدا را در ویدئوی زیر مشاهده کنید:

فهمیدن اینکه کهکشان راه شیری چگونه پدید آمده است و این برخوردها و تماس‌ها در گذشته چه نقشی را ایفا می کند، می تواند به دانستن تاریخ و سیر تکاملی گیتی ما را یاری کند. علاوه بر این، نتایجی که طبق تحقیقات جدید بدست می آید باعث به‌ روز شدن فلسفه به وجود آمدن کیهان می شود. دانشمندان معتقدند نزدیک به ۴ میلیار سال دیگر کهکشان راه شیری و کهکشان آندرومدا باهم برخورد می کنند و ترکیب می شوند. این اتفاق مهیبی است که در آن سیاهچاله‌ها باهم برخورد می کنند و ستارگان از هم دور و جدا می شوند. البته این تنها عقیده ای است که مشکوک هم به نظر می رسد اما میتواند در درک شکل گیری کهکشان‌ها و کیهان، بشریت را یاری کند.

ترجمه: علیرضا سیخ یفلی / سایت علمی بیگ بنگ

منبع: universetoday.com