مجله ایران اکازیون

“مدارگرد ردیاب گاز” نخستین تصاویر از مریخ را ثبت کرد




ایران اکازیون:مدارگرد ردیاب گاز اگزومارس(TGO) اولین تصاویر رنگی مریخ را از مدار جدید و تقریبا دایره‌ای خود به نمایش گذاشت. چند هفته پیش، این کاوشگر بعد از یک سال ترمز هوایی خود را کشید و بالاخره به مدار نهایی‌اش منتقل شد.

به گزارش بیگ بنگ، در طی این عملیات ِ هیجان‌انگیز، فضاپیما با استفاده از باز کردن بال‌های سولار خود توانست به بالاترین نقطه از جو مریخ برسد، و مدار ۴ روزه بیضوی شکل اولیه خود را که حدود ۲۰۰ تا ۹۸،۰۰۰ کیلومتر را به مسیر نهایی شبه دایره ای بسیار نزدیکتری به مریخ با فاصله ۴۰۰ کیلومتر تغییر داد. دکتر پیا میچدروفر که ریاست این ماموریت را بر عهده دارد گفت: این مرحله از کار ما یک مرحله برجسته در برنامه اگزومارس به شمار می آید.  چرا که برای اولین‌بار، توانستیم پس از ترمز هوایی، به این مدار دست یابیم و سنگین‌ترین مدارگرد خود را طوری هدایت کنیم که آماده شروع ِ جستجوی حیات در این سیاره باشد.

دکتر هاکان سرده، دانشمند این پروژه گفت: «ما ظرف چند هفته آتی، مأموریت علمی خود را آغاز خواهیم کرد و بنابراین، از هم اکنون بسیار مشتاق هستیم.» ما تصمیم داری ، گازهای نادر این سیاره را در نسبت‌های دقیق تحلیل کنیم و به این نتیجه برسیم که آیا مریخ هم اکنون نیز از لحاظ بیولوژیکی و یا ساختار داخلی فعال است یا خیر. هدف اصلی مدارگرد ردیاب گاز این است که یک لیست کامل از گازهای موجود در این کره را که تنها۱٪ از کل جو زمین را تشکیل می‌دهند بدست آورد. به طور خاص، این مدارگرد قطعا به دنبال وجود شواهدی از گاز متان و گازهای دیگری است که می‌تواند نشانه‌ای از فعالیت بیولوژیکی یا داخلی این سیاره باشد.

یکی از چهار ابزار این کاوشگر، سیستم تصویربرداری سطحی و رنگی استریو(CaSSIS) است که در ۲۰ مارس ۲۰۱۸ فعال شد. در تاریخ ۱۵ آوریل، ابزار CaSSIS در طول دوره تست دستگاه، تصاویر خیره‌کننده‌ از مریخ ثبت نمود که نشان دهندۀ بخشی از یک دهانه آتشفشانی آسیب دیده بود. دکتر نیکلاس توماس از دانشگاه برن گفت:«ما نرم‌افزار جدیدی را در ابتدای این فاز به دستگاه منتقل کردیم و پس از چندین مشکل جزئی، این ابزار هم اکنون کاملا سالم و آمادۀ کار است.

عکس بالا، یک تکه ۴۰ کیلومتری از دهانه آتشفشانی پوشیده از برف Korolev را نشان می‌دهد که در نیمکره شمالی ِ سیاره مریخ قرار دارد. مادۀ درخشان عظیمی که در تصویر مشاهده می‌شود یخ و برفی است که لبه این دهانه آتشفشان را پوشانده است. این تصویر دارای وضوح بیش از ۵ متر است و تا حدی در مقایسه با وضوح تصاویر هابل و دیگر تلسکوپ‌ها دارای عملکرد بهتری است. در آینده، ابزار CaSSIS باید از ارتفاعات کمی پایین‌تر وارد عمل شود تا رزولوشن آن به کمتر از ۵ متر برسد. دکتر آنتونی پومرال، عضو کمیته علمی CaSSIS، در پایان بیان داشت: «ما واقعا از این که ببینیم چطور این تصویر به  خوبی شرایط واضحی را نشان می‌دهد مسرور هستیم. این امر نشان می دهد که این ابزار می تواند نقش مهمی را در مطالعات دی‌اکسیدکربن و چرخۀ آب مریخ ایفا نماید.» مدارگرد ردیاب گاز اگزومارس (ExoMars Trace Gas Orbiter) یک پروژه مشترک در قالب پروژه اگزومارس بین سازمان فضایی اروپا و سازمان فضایی روس‌کاسموس روسیه است.

ترجمه: سهیلا دوست پژوه/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: sci-news.com