ایران اکازیون:برخلاف زمین، سیارۀ مریخ یک میدان مغناطیسی جهانی برای محافظت از آن در برابر دشواریهای هوا فضا ندارد – اما دارای نقاطی از مغناطیس موضعی است. اکنون، محققان توانستهاند یک نقشه دقیق و جالب از جریانات الکتریکی که مسئول شکلگیری این میدانهای مغناطیسی است، تهیه کنند.
رابین رامستاد، دانشمند سیارهای از دانشگاه کلرادو، بولدر میگوید: «این جریانات نقش اساسی را در از بین رفتن جو مریخ دارند و آن را از یک جهانِ قابلسکونت به یک کویر غیرقابلتحمل تبدیل کردند. اکنون در حال کار بر روی کاربرد جریانات هستیم تا مقدار دقیقی از انرژی حاصل از باد خورشیدی و فرار نیروها از جو را مشخص کنیم.»
این تیم پنج سال از دادههای ماون را برای تهیهی نقشههای خود تجزیه و تحلیل کرد که نشان میدهد جریانات الکتریکی یک ساختار دوحلقهای تو در تو را در اطراف مریخ ایجاد میکنند و در تمام مسیرهای سمت روز و شب این سیاره پیچیده شدهاند. این جریانات با باد خورشیدی ورودی تعامل دارند و باعث میشوند مریخ را احاطه کرده و مانند نودلهای اسپاگتی اطراف یک توپ بسکتبال در اطراف آن گردش کنند. این یافتهها منجر به کشف دم مغناطیسی منحصر به فرد این سیاره که سه سال پیش توسط ماون مشاهده شده بود شدند.
آنچه برای محققان نیز جالب است جزئیات تعامل بین بادهای خورشیدی و جریانات الکتریکی و نحوۀ انتقال انرژی بین جو بالایی، مگنتوسفر و باد خورشیدی است. رامستاد میگوید: «جو مریخ کمی شبیه به یک کُره فلزی با یک مدار الکتریکی بسته است. جریانات در جو بالایی جریان مییابند و قویترین لایههای جریان در ارتفاع ۱۲۰-۲۰۰ کیلومتر بالاتر از سطح این سیاره باقی میمانند. قدرت و مسیرهای جریان با یک عملکرد زیبا و ظریف از این نقشۀ میدان مغناطیسی بیرون میآیند».
نقشهی جریانات الکتریکی علاوه بر ایجاد نمایشهای خیرهکننده که محققان در کنار هم قرار دادهاند، باید بتوانند اطلاعات بیشتری در مورد چگونگی از بین رفتن جو مریخ به ما بدهد و اینکه چگونه ممکن است این فعل و انفعالات در طول تاریخچهی این سیاره شکل گرفته باشند. دانشمندان هنوز سؤالات بسیاری در مورد اتفاقی که برای جو هوا غلیظ و پرمشغله مریخ افتاده – و در مورد اینکه چگونه ممکن است روزی دوباره آن را قابلسکونت کنیم – دارند. اطلاعات بیشتری در مورد این دادهها و ماون وجود دارد.
ترجمه: سحر اللهوردی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sciencealert.com