مجله ایران اکازیون

مریخ در گذشته مملو از آب بود



به این ترتیب فرضیه وجود حیات در گذشته‌های دور در سیاره سرخ بار دیگر تقویت شده است. “کن فارلی” دانشمند ناسا گفت: « به نظر می‌رسد این سنگ، محیط بالقوه پایدار و قابل سکونت مریخ در گذشته را آشکار می‌کند. این مسئله بسیار مهم است که آب مدت‌ها آنجا بوده است.»

این نمونه‌ها روز شش سپتامبر (۱۵ شهریور) و هشت سپتامبر (۱۷ شهریور) از یک سنگ آذرین یا آتشفشانی حفاری شدند و دارای نمک‌هایی هستند که ممکن است حباب‌های آب باستانی را در خود نگه داشته‌اند. این نمک‌ها مثل کپسول‌های میکروسکوپی زمان عمل خواهند کرد و اطلاعاتی در مورد آب و هوای باستانی و گذشتۀ مریخ فراهم می‌آورند. در واقع نمک‌ها می‌توانند به خوبی نشانه‌هایی از حیات باستانی را در خود حفظ کرده باشند.

آنها قطعاتی از یک پازل بزرگتر برای بدست آوردن اطلاعات در مورد چگونگی شکل گرفتن این منطقه، تاریخچه آب و احتمال وجود حیات در گذشته در این منطقه هستند. ناسا در بیانیه‌ای اعلام کرد که وجود رسوبات نمک در این نمونه سنگ‌ها به این معناست که می‌توان رویداد بروز ناگهانی و بی‌تکرار آب در این دهانه را رد کرد.

این نمونه‌ها ارزش زیادی برای مطالعات آزمایشگاهی در زمین دارند. ممکن است روزی بتوانیم توالی و زمان‌بندی شرایط محیطی که این سنگ‌ها نشان می‌دهند را دریابیم. این موضوع به یافتن پاسخی برای سوالات ما درمورد تاریخچه وجود آب مایع در مریخ کمک می‌کند.

سنگ‌های رسوبی بارها توسط مریخ‌نوردهای مختلف مشاهده شده است

 “کیتی استیک مورگان”، دانشمند زمین‌شناسی در ناسا درباره نمونه سنگ‌های جمع‌آوری شده گفت: «نکته جالب دربارۀ این سنگ‌ها این است که نشانه‌هایی از تماس مداوم با آب مشاهده می‌شود.»

این مریخ‌نورد هم‌اکنون در حال انجام عملیات اکتشافی در “دهانه جیزرو” در مریخ است. این منطقه از سیاره سرخ ۳.۵ میلیارد سال پیش میزبان یک دریاچه بود. وضعیت آب و هوایی مریخ در آن زمان گرم‌تر و مرطوب‌تر از شرایط امروزی بود. محققان معتقدند گرچه آب دریاچه مدت‌هاست خشک شده، اما شاید جایی در دهانه یا در دیواره آن نشانه‌هایی از حیات کهن وجود داشته باشد.

دانشمندان با جمع‌آوری سنگ‌ از دهانه جیزرو امیدوارند بتوانند به تاریخ این منطقه از نظر قدمت و ساختار پی ببرند. زمان تشکیل دهانه، زمان پیدایش و سپس از بین رفتن دریاچه و نحوه تغییرات آب و هوایی بر روی مریخ از جمله اطلاعاتی است که می‌تواند تصویر بهتری از وضعیت مریخ در حال و گذشته به دانشمندان بدهد.

“استقامت” برای جمع‌آوری نمونه از مریخ ۴۳ لوله آزمایش تیتانیومی دارد و قرار است آن‌ها را طی ماموریت‌های خود پر کند. ناسا امیدوار است که نمونه‌ سنگ‌های جمع‌آوری شده را بتواند در جریان ماموریت مشترک با آژانس فضایی اروپا در دهه ۲۰۳۰ برای بررسی آزمایشگاهی موشکافانه به زمین بیاورد.

سایت علمی بیگ بنگ / منبع: NASA