مجله ایران اکازیون

معمای دو ستارۀ فراری از کهکشان راه شیری




ایران اکازیون:سیستم ستاره‌ای دوتایی با سرعت دو میلیون کیلومتر بر ساعت در حال فرار از کهکشان راه شیری است و اخترشناسان هنوز نتوانسته‌اند دلیل این پدیده را کشف کنند.

براساس گزارش ساینس به نقل از همشهری، به نظر می‌آید سیستم ستاره‌ای دوتایی PB 3877 در فاصله ی حدود ۱۸،۰۰۰ سال نوری فاصله در صورت فلکی کما در تلاش است تا به تنهایی از قوانین جهان هستی سرپیچی کرده و با وجود نیروی قدرتمند گرانشی کهکشان راه‌شیری از مدار این کهکشان خارج شود و اخترشناسان هنوز نمی‌دانند چرا. نکته جالب‌توجه‌تر این است که با چنین سرعتی، این سیستم ستاره‌ای در واقع به شتاب فرار کیهانی رسیده و به درون فضای میان‌ کهکشانی پرتاب می‌شود.

به گفته گروهی از فیزیک‌اخترشناسان دانشگاه ارلانگن-نورمبرگ در آلمان، درک کنونی بشر از فیزیک نمی‌تواند دلیل فرار این سیستم ستاره‌ای را در چنین وضعیتی توضیح دهد. معمولا زمانی که یک سیستم ستاره‌ای چنین رفتاری از خود نشان می‌دهد، به این دلیل است که به تازگی از کنار ابرسیاهچاله کهکشان راه شیری عبور کرده‌ است و به واسطه شدت بالای گرانش این ابرسیاهچاله، اجرام به خارج از کهکشان پرتاب می‌شوند. اما این توضیح در مورد سیستم PB 3877 صادق نیست زیرا مسیر حرکت آن با مسیر مرکز کهکشانی هم‌خوانی ندارد. هنوز توضیح‌های قابل قبولی برای این فرار بزرگ ارائه نشده‌ اما دانشمندان براین باورند که این رفتار عجیب می‌تواند ناشی از برخورد کهکشان راه شیری با کهکشانی کوچکتر باشد.

این به آن معنی است که احتمالا ستاره‌های دیگری نیز وجود دارند که در جهت‌های غیرعادی در حرکتند. در عین‌حال، یک انفجار ستاره‌ای یا ابرنواختر نیز می‌تواند باعث رانده شدن این سیستم ستاره‌ای از کهکشان شده‌ باشد،‌ اگرچه احتمال واقعی بودن این فرضیه نیز کم است زیرا در صورت وقوع چنین انفجاری، این سیستم ستاره‌ای نابود شده‌ بود. از این رو دانشمندان قصد دارند بررسی‌های خود را با استفاده از رصد‌های طیف‌سنجی با استفاده از رصد‌خانه کک دو در هاوایی ادامه دهند تا شاید به مرور زمان بتوانند پاسخی مناسب برای این معما بیابند. جزئیات بیشتر این پژوهش در Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.

سایت علمی بیگ بنگ / منابع: sciencenews.org , sciencealert.com