مجله ایران اکازیون

نمایی رنگارنگ از سحابی جغد+ویدئو




بیگ بنگ : تلسکوپ بسیار بزرگ سازمان فضایی اروپا در شیلی بهترین نما از سحابی ESO 378-1 را به ثبت رساند، این سحابی سیاره نما که به سحابی جغد معروف است بقایای یک ستاره در حال مرگ را نشان می دهد.

این تصویر سحابی سیاره نما ESO 378-1 را نشان می دهد.

به گزارش بیگ بنگ، این گوی درخشان که حدود ۴ سال نوری گستردگی دارد، در صورت فلکی هیدار واقع شده و ۳۲۵۰ سال نوری از زمین فاصله دارد. مانند تمام سحابی های سیاره نما پخش شدن گاز و غبار ستاره ای به مدت ِ نسبتا کوتاهی و فقط چند ده هزار سال در این ستاره ی در حال مرگ به طول می انجامد.

برای شکل گیری یک سحابی سیاره نما، ستاره پیری باید جرمی حدود ۸ برابر کمتر از خورشید ما داشته باشد، ستاره سنگین تر از این حد زندگی خود را در یک انفجار ابرنواختری از دست می دهد. زمانی که این ستارگان پیر می شوند به وسیله گاز و بادهای ستاره ای شروع به از دست دادن لایه های بیرونی خود می کنند. بعد از آن که بیشتر این لایه های بیرونی از بین رفتند؛ هسته ستاره داغ باقی می ماند و شروع به انتشار تابش فرابنفش می کند که این باعث می شود گاز اطرافش یونیزه شود، روند یونیزاسیون در حال گسترش باعث می شود این گازها بصورت شبح مانند دیده شوند. در ویدئوی زیر می توانید زوم به این سحابی و موقعیت آن در آسمان را مشاهده کنید:

دانلود ویدئو

پس از اینکه سحابی سیاره نما محو شد، قبل از اینکه سوخت ستاره به اتمام برید، پس مانده های ستاره ای برای میلیاردها سال می سوزد. سپس ستاره به آرامی تبدیل به یک کوتوله سفید خواهد شد و بیش از میلیاردها سال سرد خواهد شد. خورشید ما نیز در چند میلیارد سال آینده یک سحابی سیاره نما ایجاد می کند و تبدیل به کوتوله ی سفید می شود. سحابی سیاره ای نقش حیاتی در غنی سازی مواد شیمیایی و تکامل جهان ایفا می کند. عناصری مانند کربن، نیتروژن و همچنین برخی دیگر از عناصر سنگین تر، در این ستاره ها ایجاد می شوند و به فضای بین ستاره ای باز خواهند گشت.

سایت علمی بیگ بنگ /منبع: sci-new