ایران اکازیون:خورشید هر ۱۱ سال یکبار از فعالیتهای سهمگین و آتشین خود فاصله گرفته و قبل از اینکه دوباره این فعالیتها را آغاز کند، وارد دورۀ آرامی می شود. این چرخه بسیار دقیق عمل می کند و اخترشناسان برای چندین سال در فکر این هستند که چه عاملی این چرخه را به وجود می آورد. حالا آنها راه حل تازهای را پیشنهاد کردند.
«فرانک استفانی» فیزیکدان از درسدن آلمان خاطرنشان کرد: «تطابق بسیار بالایی وجود دارد» آنچه ما می بینیم با سیارههایی که شاهد ۹۰ دوره چرخه بودهاند، موازی است. یافتههای ما نشان می دهد که نیروهای جزر و مدی زمانی بیشترین قدرت را دارند که زمین، زحل و مشتری در یک راستا قرار داشته باشند. این همترازی هر ۱۱.۰۷ سال یکبار اتفاق می افتد. این تاثیر البته ضعیف است و نمی تواند بر قسمتهای داخلی خورشید تاثیر بگذارد. شاید به همین دلیل باشد که قبلا هیچکس نقاط میان چرخه خورشیدی و تناوب همترازی سیارهها را به هم وصل نکرده است. بر اساس یافتههای ما، علیرغم ضعیف بودن این نیروهای جزر و مدی، آنها همچنان بر میدان مغناطیسی خورشید تاثیر می گذارند. بالاخص، این نیروها نوسانها را تحت تاثیر قرار می دهند. این گونه ناپایداریها در میدانهای مغناطیسی نمایان می شوند.»
این مدل میتواند به دانشمندان کمک کند تا سایر اسرار بزرگ خورشید را بررسی کرده و جوابهایی برای آنها پیدا کنند. برای مثال، بیشتر چرخههای خورشیدی دارای دو دوره اوج هستند و این مورد در شبیهسازیها شناسایی شده است. چگونگی تاثیر نیروهای جزر و مدی بر لایههای پلاسما در ناحیه همرفتی از جمله مواردی است که جای بحث و بررسی دارد. در آنجا، شار مغناطیسی براحتی جاری می شود. البته میتوان به پرسشهای گوناگونی با توجه به دادههای حاصل از شبیهسازیهای کامپیوتری پاسخ داد. جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله Solar Physics منتشر شده است.
ترجمه: منصور نقیلو/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sciencealert.com