مجله ایران اکازیون

چشم مشتری! –




طوفان بزرگ مشتری موسوم به چشم مشتری قطری سه برابر زمین دارد و مدت طولانی است که به دور مشتری در حرکت است و سرعت حرکت آن به حدود ۳۵۰ مایل بر ساعت می رسد. ابعاد لکه سرخ ۲۴۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰ کیلومتر در جهت شرق به غرب و ۱۲۰۰۰ تا ۱۴۰۰۰ کیلومتر در جهت شمال به جنوب است. این لکه در اصل یک طوفان چرخنده دائمی در ناحیه °۲۲ در جنوب استوای مشتری است که دست کم ۴۰۰ سال است که وجود دارد و احتمالاً سالیان زیادی نیز ادامه خواهد داشت. رنگ لکه بیشتر از قرمز آجری به قهوه‌ای کمرنگ تغییر می‌کند. این رنگ شاید برآمده از اندازه ی کم فسفر و گوگرد در کریستال‌های آمونیاک باشد.

این لکه در فاصله یکسانی از استوا به آرامی از شرق به غرب حرکت بزرگی این طوفان به گونه‌ای است که آن را می‌توان با تلسکوپ از زمین دید. احتمالاً نخستین کسی که آن را مشاهده کرد جووانی دومنیکو کاسینی بود که آن را در سال ۱۶۶۵ توصیف کرده است.  این طوفان چرخان غولپیکر اولین بار توسط رابرت هوک در سال ۱۶۶۴ میلادی کشف شد. سیارات گازی دارای هسته ای از جنس صخره(Rock ) سپس لایه ای از هیدروژن فلزی مایع و سپس اقیانوسی از هیدروژن وهلیم مایع و آخر از همه جوی تشکیل شده از هیدروژن وهلیم هستند.

فضاپیمای جونو که در سال ۲۰۱۱ سفر ۵ ساله اش به مشتری را آغاز کرده بود تا ماه جولای ۲۰۱۶ میلادی به مشتری می رسد. وقتی این فضاپیما به این سیاره برسد، روزانه ۳۳ بار به دور قطبها چرخیده و با کمک هشت ابزار علمی، پوشش ابری غول پیکر گازی سیاره و این طوفان بزرگ را مورد بررسی قرار خواهد داد.

Read More : http://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere_of_Jupiter#Great_Red_Spot