مجله ایران اکازیون

کشف متفاوت ترین سیارات فراخورشیدی در سال ۲۰۱۳




ایران اکازیون:با اضافه شدن ۱۸۰ سیاره‌ی فراخورشیدی دیگر به لیست تایید شده‌ی رصدخانه‌ی پاریس، در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ سیاره‌ی شناخته شده به دور ستارگانی به جز خورشید در حال گردش‌اند. در اینجا ویژگی‌های قابل‌توجه‌ برخی از آن‌ها را که در سال ۲۰۱۳ کشف شده‌اند، بیان می‌کنیم.

شبیه‌ترین به زمین

سیاره‌ی Kepler-78b از لحاظ جرم، اندازه و ترکیب مواد تشکیل دهنده شبیه‌ترین به زمین است. آن را می‌توان ترکیبی از سنگ با هسته‌ی آهنی در نظر گرفت. اما از برخی لحاظ هیچ شباهتی به زمین ندارد: ظرف مدت ۸.۵ ساعت به دور ستاره‌ی خود می‌گردد و دمای آن بیش از ۲۰۰۰ درجه‌ی سلسیوس است (اینجا را ببینید).

مرطوب‌ترین

جو سیاره‌ی HR 8799c فاقد متان است، که وجود آن می‌توانست علامتی از حیات باشد، اما دارای آب و مونواکسید نیز می‌باشد (اینجا را ببینید). آب در جو سیارات WASP-17b، HD209458b، WASP-12b، WASP-19b و XO-1b نیز یافته شده است.

سرکش

سیاره‌ی PSO J318.5-22 هیچ ستاره‌ی میزبانی ندارد. تقریباً شش برابر جرم سیاره‌ی مشتری را داراست و ویژگی‌هایی شبیه به دیگر سیارات فراخورشیدی نظیر HR 8799c را که به طور مستقیم رصد شده‌اند، دارد؛ اما این سیاره به تنهایی در فضا شناور است (اینجا را ببینید).

کوتوله

سیاره‌ی Kepler-37b کوچکترین سیاره‌ای است که تاکنون یافت شده است. سرتاسر آن ۳۸۶۰ کیلومتر است که حدود ۳۰ درصد قطر زمین یا ۸۰ درصد عرض سیاره‌ی عطارد است (اینجا را ببینید).

منبع: sciencenews

انجمن فیزیک ایران/ مونا عجمی