ایران اکازیون:یافتن نشانهای از ماده تاریک، ماده فرضی که ۲۶.۸ درصد از جهان شناخته شده را تشکیل داده است و شناسایی اجزای تشکیل دهنده این ماده مرموز، سالهاست که به آرزوی دانشمندان جهان تبدیل شده و اکنون نشانههایی جدید از وجود این ماده در دو پژوهش جداگانه که به جریان تعدادی آنتی پروتون از درون ایستگاه فضایی بینالمللی اشاره دارند به دست آمدهاست.
باوجود یافتن شواهدی از تاثیرات فرضی این ماده بر جهان، هنوز هیچ مدرک قطعی و ملموسی از وجود این ماده به دست نیامده است و دانشمندان کمکم به فکر ارائه توضیحی دیگر برای وجود نیروی جاذبه زیادی موجود در جهان افتادهاند. اما نتایج دو مطالعه جدید امیدهایی تازه را زنده کردهاست. دو گروه مجزا از آلمان و چین-تایوان در این پژوهشها به تجزیه و تحلیل دادههای به دست آمده از طیفسنج مغناطیسی آلفا یا AMS در ایستگاه فضایی بینالمللی درباره تعداد آنتیپروتونهای ردیابی شده پرداختند. آنتیپروتونها جفت پاد ماده پروتونها بوده و بخشی بسیار ناچیز از پرتوهای کیهانی که به صورت ثابت از فضا در جریان هستند را تشکیل میدهند.
محققان آلمانی دریافتند دادههای به دست آمده با مدلی که در آن ماده تاریک حضور دارد، همخوانی دقیقتری دارد و چینیها نیز با وجود اینکه فرضیاتی متفاوت را در نظر گرفتند، اما به نتیجهای مشابه دست یافتند: دادههای AMS با در نظر گرفتن مدلی که ماده تاریک در آن حضور دارد معنیدارتر میشوند و این به آن معنی است که دانشمندان احتمال میدهند آنتیپروتونها به واسطه برخورد ذرات تاریک با یکدیگر ایجاد شدهاند.
اینکه دو گروه مجزا از یکدیگر به نتیجهای کاملا مشابه دست پیدا کنند نشانهای امیدوارکننده است اما لزوما به معنی تایید وجود ماده تاریک نخواهد بود. با اینهمه این نتایج با نتایج پیشین به دست آمده از آزمایشهایی که توسط AMS انجام گرفته نیز همخوانی دارند. جزئیات بیشتر این پژوهش طی دو مقاله در آدرس اینجا و اینجا در نشریۀ Physical Review Letters منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencealert.com