مجله ایران اکازیون

کشف نوع جدیدی از سنگ آتشفشانی در ماه




ایران اکازیون:کاوشگر چین در ماه  قمر زمین، نوع جدیدی سنگ آتشفشانی کشف کرده است که نشان می دهد مواد مذاب قدیمی در داخل ماه همگن و یکدست شده نیستند.

تصویری از کاوشگر یوتو که از سال ۲۰۱۳ به کاوش در ماه می پردازد.

دانشمندان چینی می گویند کاوشگر کوچک یوتو این سنگ را در بخشی از ماموریت بدون سرنشین چانگ ۳ در ماه کشف کرده است. یوتو(به معنی خرگوش یشمی) که سال ۲۰۱۳ در ماه مستقر شد، این ترکیب مواد معدنی را که پیش از این هرگز مشاهده نشده بود در یک جریان قدیمی از مواد مذاب در ساختار موسوم به حوضه ایمبریوم ( Mare Imbrium) کشف کرده است. حوضه ایمبریوم زمانی ایجاد می شود که مواد مذاب یک گودال قدیمی را در ماه پر می کنند.

اگرچه اطلاعات جمع‌آوری شده توسط مدارگرد‌های دیگر اطلاعاتی درباره انواع مختلف سنگ‌های آتشفشانی که سطح ماه را پوشانده‌اند در اختیار دانشمندان قرار داده‌اند، اما این نخستین باری است که از دهه ۱۹۷۰ تاکنون امکان نمونه‌برداری مستقیم از این سنگ‌ها فراهم آمده‌ است. محققان براساس اطلاعاتی که از آزمایش‌ توسط تجهیزات کاوشگر یوتو روی نمونه سنگ به ثبت رسیده‌ است براین باورند سنگ کشف شده از منطقه‌ای نسبتا جدید‌تر از ماه که ۲.۹۶ میلیارد سال پیش تشکیل شده به دست آمده‌ است. باتوجه به قدمت ۴.۵ میلیارد سالی ماه، و آتشفشانی که ۵۰۰ میلیون سال پس از تولد ماه به واسطه گرمای درونی ناشی از فرسایش رادیواکتیو روی این جرم ایجاد شدند،‌ کشف جدید می‌تواند به درک بهتر فعالیت‌های جوانترین آتشفشان‌های ماه که مدت‌هاست خاموش شده‌اند، به دانشمندان کمک کند.

به گفته محققان دانشگاه واشنگتن،‌ کشف جدید نشان می‌دهد در گوشته ماه نسبت به گوشته زمین یکنواختی کمتری وجود دارد و با نسبت دادن ساختار شیمیایی با سن ماه،‌ می‌توان روند تغییر آتشفشان‌ها در ماه را مشاهده کرد. محققان با استفاده از تجهیزاتی مانند طیف‌نگار پرتو ایکس ذرات آلفا و تصویربردار ابرطیفی فروسرخ که روی کاوشگر یوتو نصب شده‌اند توانستند ترکیبات شیمیایی درون این سنگ را، تیتانیوم و آهن، با دقتی بالا تشخیص دهند. جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله Nature منتشر شده است.

سایت علمی بیگ بنگ / منابع: sciencealert.com , theguardian.com