به گزارش بیگ بنگ به نقل از ایرنا، این مولکول عجیب سایکلوپروپنیلیدن با فرمول C۳H۲ نام دارد که یک مولکول ساده مبتنی بر کربن است که تاکنون در هیچ اتمسفری دیده نشده است. این تحقیقات از طریق مشاهده و تجزیه و تحلیل طیف نور قمر تیتان با استفاده از آرایه میلیمتری بزرگ آتاکاما واقع در کشور شیلی انجام شد و محققان با استفاده از دو دسته اطلاعات مختلف، اثر مولکول سایکلوپروپنیلیدن را در اتمسفر تیتان شناسایی کنند.
این مولکول بسیار فعال است و انتظار میرود در محیطهایی گرم مانند اتمسفر تیتان به سرعت تجزیه شود. به همین علت کشف این مولکول در اتمسفر تیتان موضوع عجیبی است. تاکنون سیکلوپروپنیلیدن فقط در ابرهای مولکولی گاز و گرد و غبار مانند ابر مولکولی تاروس که یک مهد کودک ستارهای است کشف شده بود، و اهمیت کشف این نوع مولکول در تیتان در آنجاست که ستون فقرات هسته سلولهای DNA و RNA هستند.
تیتان، قمر سیاره زحل است و یکی از شگفتانگیزترین اجرام منظومه شمسی محسوب میشود. به غیر از زمین، این قمر تنها جایی است که در سطح آن مایعات به صورت پایدار وجود دارند و دارای دریاچه، رودخانه و دریا است البته به جای آب در آنها متان و اتان مایع وجود دارد. این وضعیت موجب شکلگیری فرایندی شبیه به چرخه آب در زمین شده است.
مایعات سطح تیتان تبخیر میشوند، در سطح آن باران میبارد، دچار فرسایش میشود و طوفانهایی از غبار ارگانیک در آن شکل میگیرد. حتی فعالیتهای تکتونیکی موجب تغییر شکل سطح قمر میشوند. به گفته محققان وجود این مولکول میتواند منجر به شکلگیری ترکیبات شیمیایی پیچیدهتر و شرایط ظهور حیات شود.
آرایه میلیمتری بزرگ آتاکاما معروف به آلما، نام یک پروژه مهم نجوم رادیویی است که چند سال قبل در مناطق بیابانی آتاکاما در شیلی راهاندازی شد. گزارش کامل این تحقیقات در Astronomical Journal منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: NASA