ایران اکازیون:ماه خونین زمانی اتفاق میافتد که ماه گرفتگی کامل رخ داده باشد. گرچه این رویداد اهمیت نجومی ندارد اما ماه در آسمان به رنگ قرمز یا قهوهای مایل به قرمز دیده می شود.
به گزارش بیگ بنگ، ماه خونین چند روز دیگر در خلال ماه گرفتگی کامل ۱۱ بهمن اتفاق میافتد که در بخشهایی از آمریکای شمالی، استرالیا، اقیانوسیه و آسیا قابل رویت خواهد بود. این رویداد در تهران ساعت ۱۶ و ۲۲ دقیقه به وضعیت گرفت کامل می رسد و در ساعت ۱۷ و ۳۸ دقیقه گرفت کامل پایان مییابد. با توجه به اینکه در ساعت ۱۷ و ۲۹ دقیقه روز ۱۱ بهمن، ماه در تهران طلوع میکند، این پدیده از این زمان (از زمان طلوع ماه) تا لحظات پایانی گرفت کامل قابل مشاهده خواهد بود.
ماه گرفتگی بعدی چه زمانی اتفاق میافتد؟
ماه گرفتگی پیشین(جزئی) در ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ اتفاق افتاد. آژانس فضایی ناسا لیستی از ماه گرفتگیها را ارائه داده است که در ادامه به چند مورد می پردازیم:
۱۱ بهمن ۱۳۹۶: ماه گرفتگی کامل، قابل رویت از آسیا، استرالیا، اقیانوسیه و غرب آمریکای شمالی.
۵ مرداد ۱۳۹۷: ماه گرفتگی کامل، قابل رویت از آمریکای جنوبی، اروپا، آفریقا، آسیا و استرالیا.
۲۹ دی ۱۳۹۷: قابل رویت از آمریکای شمالی و جنوبی، اروپا و آفریقا.
۲۵ تیر ۱۳۹۸: ماه گرفتگی جزئی، قابل رویت از آمریکای جنوبی، اروپا، آفریقا، آسیا و استرالیا.
ماه به دور زمین گردش می کند و زمین به دور خورشید.۲۷ روز طول می کشد تا ماه به دور زمین گردش کرده و ۲۹.۵ روز چرخۀ عادی ماه به طول می انجامد. تفاوت این دو چرخه به موقعیت خورشید، زمین و ماه برمی گردد که همواره در حال تغییر است. ماه گرفتگی در زمان ماه کامل و قرارگیری کامل آن بر روی خورشید اتفاق می افتد. معمولا در ماه کامل گرفتگی صورت نمی گیرد زیرا تراز چرخش ماه با خورشید و زمین متفاوت است. گرچه در بعضی مواقع این تراز یکی می شود. زمین در مسیر میان ماه و خورشید قرار گرفته و باعث تاریک شدن آن می شود.
اگر زمین بصورت جزئی جلوی نور خورشید را بگیرد و سایۀ آن روی سطح ماه بیافتد، به این پدیده ماه گرفتگی جزئی می گویند. شما قادر به رویت سایهای از زمین بر روی ماه خواهید بود. بعضی اوقات سایۀ کمرنگ زمین روی ماه می افتد و رویداد ماه گرفتگی نیم سایه رخ می دهد. از آنجایی تفاوت میان این دو رویداد چندان مشهود نیست، تنها تلسکوپهای دستی خاض می توانند این مسئله را تشخیص دهند.
از سویی دیگر، در خلال یک ماه گرفتگی کامل، اتفاق جالبی می افتد. ماه در سایۀ کامل زمین قرار دارد. در همین حال، نور کمی از مشرق و مغرب زمین(در دیسک سیاره) بر روی ماه میافتد. از آنجایی که امواج نور کشیده می شوند، به همین دلیل به رنگ قرمز دیده می شود. وقتی این نور قرمز به ماه می رسد، ماه به رنگ قرمز در می آید. میزان قرمزی ماه به آلودگی، پوشش ابری یا ذرات ریز جو بستگی دارد. برای مثال، اگر اندکی پس از فوران یک آتشفشان، ماه گرفتگی رخ دهد، ذرات موجود در جو ماه را تیرهتر از حد معمول نشان می دهند.
با اینکه سیارات و اقمار زیادی در منظومه شمسی وجود دارد، تنها زمین این شانس را دارد که ماه گرفتگی کامل را رویت نماید زیرا سایۀ آن به اندازهای است که کاملا ماه را می پوشاند. ماه به آرامی در حال دورشدن از زمین است(تقریبا ۴ سانتیمتر در سال) و این وضعیت(ماه گرفتگی) تا ابد ادامه نمی یابد. به گفتۀ ناسا، ۲ تا ۴ ماه گرفتگی در سال اتفاق میافتد که نیمی از زمین قادر به رویت آن هستند.
نجات کلمب
فرهنگهای باستانی اغلب دلیل قرمزشدن ماه را نمیدانستند که باعث ترس آنها می شد. کریستف کلمب در سال ۱۵۰۴ به نفع خود استفاده کرد. کلمب و خدمۀ او در جامائیکا لنگر انداختند، در آغاز مردم آنجا به خونگرمی با آنها برخورد کردند اما پس از مدتی، خدمۀ کلمب شروع به کشتار یا ربودن بومیان کردند. متعاقبا بومیان به کلمب و خدمه او در یافتن غذا کمکی نکردند و کلمب قحطی را پیش روی خود می دید.
کلمب تقویم نجومی با خود داشت که ماه گرفتگی بعدی را پیشبینی می کرد. او با استفاده از اطلاعات خود به بومیان قبولاند که خدای مسیحیان از این کار بومیان ناراحت است. کلمب گفت که خداوند ماه را به نشانۀ خشم خود به رنگ سرخ در خواهد آورد. با رخدادن این رویداد، به گفتۀ پسر کلمب، فردیناند،”بومیان بسیار هراسان و فریادکشان از هر سویی به سمت کشتیهای باری می دویدند و از دریاسالار تقاضای میانجیگری پیش خدا داشتند.»
ترجمه: رضا کاظمی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: space.com