ایران اکازیون:دانشمندان آژانس فضایی اروپا با بررسی نقشههای جدید ماهوارۀ پلانک، از تابش پس زمینه کیهانی به این نتیجه رسیدند که نخستین ستارگان کیهان جوانتر از آنچه تصور می شد، بودند.
یکی از منابع اصلی دانشمندان در این تحقیق، استفاده از تابش پس زمینه کیهانی (CMB) است. این مولفه در واقع، نوری است که ۳۸۰ هزار سال پس بیگ بنگ به وجود آمد، یعنی زمانی که جهان داغ و متراکم بود؛ به دلیل انبساط جهان، این نور امروزه مشاهده میشود و تمامی کیهان را با طول موج های ریزموج پوشانده است.
بین سال های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۳ ماهواره پلانک، سراسر آسمان را برای بررسی این نور باستانی در جزئیات بیسابقه بررسی کرد. وجود تفاوتهای ریز در دمای تابش زمینه کیهانی، نواحی با تراکمهای اندکی متفاوت در آغاز جهان را نشان میدهد؛ این تفاوتهای ریز در واقع، بذرهای ستارگان، کهکشانها و تمامی اجرام کیهانی آتی بودهاند. اکنون محاسبات جدید این ماهواره نشان می دهد که این دوران روشنایی ۱۰۰ میلیون سال بیشتر از تخمین قبلی یعنی در حدود ۴۵۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ شروع شده است.
تعدادی از اولین ستارهها و کهکشانهایی که در ابتدای جهان متولد شدهاند، به پایان بخشیدن عصر تاریکی در جهان کمک کردند. ستارهها نه تنها با نور خود فضا را روشن کردند، بلکه غبار اتمهای هیدروژنی را که سرتاسر جهان را فرا گرفته بودند، پراکنده ساختند. این غبار گازی که جهان را انباشته ساخته بود، طول موج هر نوع نوری را مسدود میکرد، از این رو این دوران به عصر تاریکی شهرت یافتهاست. اما فوتونهای قدرتمندی که ستارگان ایجاد کردند از دل این اتمها عبور کرده و آنها را یونیزه ساخت و در همین دوران بود که کهکشانهایی به نام اختروش ها متولد شدند.
رصدهای تلسکوپ هابل نشان میدهند جهان در حدود ۹۰۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ خالی از مه هیدروژنی شده است. رصدهای پیشین پلانک نشان داده بودند که دوران یونسزاسیون گاز هیدروژن در حدود ۴۵۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ آغاز شده است. بر اساس مشاهدات پلانک، ستارهها احتمالا جوان تر از آن هستند که تصور میشد و این یافتهها اثرات مهمی بر روی تلاش جامعه علمی جهت درک اجزای مبهم جهان خواهد داشت. جزئیات این پژوهش در arxiv منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع بیشتر: nbcnews , sciencedaily