مراحل مصرف “سوخت موشک‌ها” چگونه است؟

0
125




ایران اکازیون:شاید این مقایسه را شنیده باشید که موتورهای اصلی شاتل فضایی چطور می‌تواند آب یک استخر خانوادگی را در طی ۲۵ ثانیه خشک کند. یا اینکه «ساترن ۵» از سوختی معادل وزن ۷۶۳ فیل استفاده می‌کند. اما موشک در طول صعود به مدارِ زمین چه مقدار سوخت مصرف می‌کند؟

transparent rockets
از سمت چپ به راست: ساترن ۵، شاتل فضایی، فالکون هوی و سیستم پرتاب فضایی(SLS)

به گزارش بیگ بنگ، همان‌طور که انتظار دارید، مقدار سوخت در موشک‌های مختلف می‌تواند متغیر باشد. این ویدئوی جدید و زیبا نشان می‌دهد که چهار موشک مختلف چقدر سوخت مصرف می‌کنند. از مرحله پرتاب تا سایر مراحل ماموریت، در این ویدئو می‌بینیم که اگر موشک‌ها کاملاً شفاف بودند، به چه شکل دیده می‌شدند.

این انیمیشن از یک یوتیوبر به نام Hazegrayart چهار موشک به نام ساترن ۵، شاتل فضایی، فالکون هِوی و سیستم پرتاب فضایی(SLS) را در سکوی مرکز فضایی کِندی «Complex 39» نشان می‌دهد. افکت‌های صوتی هر کدام از ماموریت‌های پرتاب به خوبی در این ویدئوها منظور شده است. مراحل اِتمام سوختِ درون مخازن به هنگام پرتاب موشک‌ها به فضا نیز به خوبی در این ویدئو به نمایش در آمده است. سوخت‌ها به رنگ‌های خاص کدگذاری شده‌اند:

قرمز: نفت سفید = Kerosene RP-1

نارنجی: هیدروژن مایع  = Liquid Hydrogen LH2

آبی: اکسیژن مایع = Liquid Oxygen LOX

این موشک‌ها چقدر سوخت مصرف می‌کنند؟

قدرتمندترین موشکی که تاکنون به فضا پرتاب شده است، ساترن ۵ نام دارد. ناسا از سال ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۳ از این موشک برای اجرای برنامه آپولو استفاده کرد. البته بسته به نوع ماموریت میزان سوختِ مصرفی فرق می‌کرد، اما این موشک به طور میانگین از ۲,۰۷۶,۵۴۵ کیلوگرم سوخت استفاده می‌کرد. بار مفیدی که این موشک به مدار زمین حمل می‌کند، برابر با ۱۴۰ هزار کیلوگرم است؛ این موشک می‌توانست بار مفیدی به وزن ۴۸,۶۰۰ کیلوگرم به ماه حمل کند.

شاتل فضایی که از ترکیبی از سوخت مایع برای موتورهای اصلی و بوستر موشکی جامد برای بلند کردن آن از سکوی پرتاب استفاده می‌کرد، در کل ۱,۷۳۵,۶۰۱ کیلوگرم سوخت مصرف می‌کرد. این شاتل می‌توانست بار مفیدی به وزن ۶۵ هزار کیلوگرم به مدار زمین ببرد.

فالکون هِوی که تاکنون سه بار پرتاب شده، از ۴۱۱ هزار کیلوگرم سوخت استفاده می‌کند تا بار مفیدی به وزن ۶۴ هزار کیلوگرم را حمل نماید. با دقت به این ویدئو نگاه کنید؛ خواهید دید که رودستر تسلا در صدر لیست بار مفید قرار دارد. پ

سیستم پرتاب فضایی هنوز پرتاب نشده، اما طبق برنامه‌ریزی قرار است زمینه بازگشت به ماه را فراهم کند. این موشک برای انجام ماموریت انسانی به مقصد مریخ نیز در نظر گرفته شده است. هنوز مشخص نیست که این موشک از چه میزان سوخت استفاده خواهد کرد، اما این موشک ۷۷ تُنی می‌تواند بیش از ۶۹,۸۵۳ کیلوگرم بار حمل کند.

ترجمه: منصور نقی‌لو/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: sciencealert.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CAPTCHA