کشف بلوک‌های تشکیل دهندۀ حیات در دنباله‌دار چوریوموف

0
125




ایران اکازیون:دانشمندان برای اولین بار موفق شدند بلوک‌های تشکیل دهنده ی حیات را در یک دنباله‌دار سرد و یخ‌زده بیابند. محققان به‌ تازگی اعلام کردند که دنباله‌ چوریوموف ۶۷P حاوی مواد تشکیل‌ دهنده حیات است. فضاپیمای روزتا، متعلق به آژانس فضایی اروپایی که در مدار این دنباله دار قرار دارد، اسیدآمینه‌ای روی سطحش را شناسایی کرده است.

عکسی که فضاپیمای روزتا از گرد و غبار و یخ موجود در دنباله‌دار P67 ثبت کرده است.
عکسی که فضاپیمای روزتا از گرد و غبار و یخ موجود در دنباله‌دار P67 ثبت کرده است.

این یافته‌ها موید آن است که یک توپ یخی و گرد و غبار می‌تواند بلوک اصلی تشکیل دهنده ی حیات را تشکیل دهد. اسیدهای آمینه، بلوک‌های ساختمانی پروتئین‌ها هستند که واکنش‌های اضطراری را در سلول‌های زنده کنترل می‌کنند. دانشمندان در سال ۲۰۰۹ اعلام کردند که فضاپیمای استارداست ناسا ساده‌ترین اسیدآمینه موسوم به «گلیسین» را در گرد و غبار دنباله‌داری کشف کرده‌ است، اما احتمال آلوده شدن آن با گرد و غبار کره زمین وجود داشت. فضاپیمای روزتا که از سال ۲۰۱۴ به دور دنباله‌دار چوریوموف ۶۷P می‌چرخد، به طور قطع گلیسین را در ابر گازی شکل اطراف این دنباله‌دار مشاهده کرده است. این کاوشگر همچنین بوی فسفر را به عنوان ترکیبی از DNA شناسایی کرد.

پیش از این، فضاپیمای روزتا ترکیبات الکل، شکر و اکسیژن را که برای حیات و ساختار سلولی لازم‌اند، شناسایی کرده بود. با افزودن گلیسین و فسفر، تمام انواع سلول‌های اولیه حیات در دنباله‌دار چوریوموف ۶۷P یافت شده‌اند. در واقع محققان دانشگاه «برن» سوئیس، گفته‌اند که با این اکتشاف، تمام مواد اولیه مورد نیاز برای حیات را در یک‌ مکان کشف کرده‌اند.

یافتن گلیسین به این دلیل که دانشمندان امیدوار به یافتن آن نبودند یا تصور نمی‌کردند در آنجا این ماده را پیدا کنند، هدف مأموریت روزتا نبود بلکه به این دلیل بود که این ماده در دنباله‌دار به صورت یخ‌زده و نه به شکل ابری از گاز است که روزتا می‌تواند از آن نمونه‌بردای کند. زمانی که کره زمین حدود ۴.۵ میلیارد سال پیش شکل گرفت، سطح آن داغ و سخت بود و احتمالا مولکول‌های اورگانیک را قبل از ترکیب به منظور تشکیل سلول‌های اولیه، تبخیر کرده‌اند. اما با کاهش دمای کره زمین، در ستاره‌های دنباله‌دار با مولکول‌های به دام‌افتاده در یخ می‌توان مواد ضروری برای حیات را یافت.

دنباله دار تحت تعقیب فضاپیمای روزتا شامل مواد تشکیل دهنده برای حیات میباشد.
دنباله دار تحت تعقیب فضاپیمای روزتا شامل مواد تشکیل دهنده برای حیات میباشد.

به گفته محققان دانشگاه ‌هاوایی، با وجود آنکه دنباله‌دارها سرد هستند، می‌توانند میزبان آن دسته از واکنش‌های شیمیایی باشند که مولکول‌های پیچیده را شکل می‌دهند. با چرخیدن دنباله‌دار، تشعشعات ناشی از گرمای خورشید، مواد شیمیایی ساده‌تری را در مولکول‌های اولیه دنباله‌دار گرم می‌کند. با تشکیل این مواد، این مولکول‌ها در داخل یخ به دام می‌افتند. محققان بعد از مطالعات متعدد توانستند گلیسین را در اطراف دنباله‌دار P67 پیدا کردند. تحریکات آزمایشگاهی در یک دهه گذشته، چگونگی بروز این واکنش‌ها را نشان می‌داد. اما محققان در این آزمایش‌ها مشاهده کردند که چنین مولکول‌هایی قادرند روی دنباله‌دارها تشکیل شوند.

محققان به تازگی اثر شیمیایی مولکول‌های فسفر- اکسیژن را در منطقه تشکیل‌ دهنده ستاره مشاهده کردند که بیانگر آن است که پیش‌ ماده‌های ساده DNA در جریان سیستم‌های خورشیدی جدید شناور می‌شوند. اما دانشمندان امیدوارند که فضاپیمای روزتا بتواند «نوکلئوتیدها» را که جزء بلوک‌های ساختمانی DNA است را در این دنباله‌دار، پیدا کنند. روزتا در حال حاضر، تنها ۵ کیلومتر تا سطح داخلی دنباله‌دار، داخل ابر متراکمی از مولکول‌ها قرار دارد. تجزیه و تحلیل داده‌های جمع‌آوری شده از این مدار می‌تواند ترکیبات جدیدی را برای شکل گیری حیات کشف کند. جزئیات بیشتر این پژوهش در Science Advances منتشر شده است.

سایت علمی بیگ بنگ / منبع: newscientist.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CAPTCHA