ایران اکازیون:یکی از بزرگترین رویدادهای فضایی اخیر که بسیاری از خبرگزاری های جهان را تحت تأثیر خود قرار داده فرود ماه نشین و ماه نورد چینی در ۱۴ دسامبر ۲۰۱۳ میباشد. این کاوشگر که به «یوتو» (yutu) یا «خرگوش یشمی» معروف است، نمونه برداری از خاک ماه را آغاز و تصاویر جدیدش را به زمین ارسال کرده است.
این تصویر که توسط فضاپیمای چانگ یی گرفته شده، کاوشگر یوتو و سطح ماه را نشان می دهد
به گزارش بیگ بنگ، فرود این کاوشگر باعث شد چین نه تنها به سومین کشوری در تاریخ فضایی جهان بدل شود که توانسته است بر سطح ماه فرودی نرم را تجربه کند که پس از سال ۱۹۷۶ برای اولین بار این تجربه را تکرار کند. چین پس از دو ابرقدرت فضایی جهان، آمریکا و روسیه در جایگاه سومین کشور دارای فناوری پیشرفته ارسال کننده فضاپیما میباشد.
در این تصویر جدید که روز ۱۷ ژانویه ۲۰۱۴ از ماه به زمین ارسال شده، کاوشگر یوتو و پنل های خورشیدی ماه نشین چانگ یی به چشم می خورد
نخستین عکسهای «یوتو» هشت دقیقه پس از فرود موفقیتآمیزش بر سطح ماه تأیید و ارسال شد. مأموریت سه ماهه این ماهنورد از همان لحظه فرود آغاز شد و اکنون پس از گذشت ۴۰ روز از مأموریتش، تصاویر ویژه آن لحظه به لحظه جذابیتهای ماه را مشخص خواهد کرد.
در پیش زمینه عکس پنل های خورشیدی ماه نشین و آن طرف تر هم چند گودال کوچک ماه به چشم می خورد
در سمت راست تصویر دیش ارتباط رادیویی کاوشگر و در کنار آن هم پنل های خورشیدی دیده می شوند
در این عکس رد چرخ های یوتو و یک دهانه ی برخوردی دیگر دیده می شود
کاوشگر «یوتو» در این تصاویر بر سطح آبلهگون ماه به خوبی قابل رؤیت است. به رغم تأکید رئیس جمهور این کشور بر استقلال در نوآوری و اتکا به خود بسیاری از دانشمندان اظهار داشته اند که طراحی ماهنورد چین تا حد زیادی وامدار نسخه های پیشین آمریکایی و روسی است. پیتر باند نشریه صنعت و سیستمهای فضایی جین گفت: هنوز هم فرود در یک دنیای دیگر یک چالش فناورانه مهم است، به ویژه هرجای دیگری شبیه به ماه که بدون اتمسفر است و نمی توان برای فرود از گزینه هایی چون چتر نجات استفاده کرد.
دهانه ی بزرگی در نزدیک افق سمت راست به چشم می خورد که با چیزهایی که در پی برخورد از زیر خاک بیرون زده در بر گرفته شده است.
نخستین مأموریت نمونهبرداری و آزمایش خاک ماه توسط ماهنورد یوتو نیز با موفقیت انجام شد. بر اساس اعلام مرکز کنترل هوافضای پکن(BACC) ، نخستین مأموریت نمونهبرداری و آزمایش خاک ماه، عصر پنجشنبه ۱۶ ژانویه با موفقیت انجام شد؛ در این مأموریت، ماهنورد یوتو بمدت ۳۰ دقیقه و با کمک بازوی مکانیکی اقدام به جمعآوری نمونه خاک از سطح ماه کرد. «وو فنگلای» از محققان BACC تأکید میکند: در یک دستاورد مهم موفق به کنترل بازوی مکانیکی از فاصله ۳۸۰ هزار کیلومتری و جمعآوری نمونه از سطح ماه شدیم.
نمایی ۳۰۶ درجه از کاوشگر یوتو و پنل های خورشیدی ماه نشین چانگ یی در سطح ماه، این عکس در ۱۷ ژانویه ۲۰۱۴ گرفته شده.
ادای احترام فضانورد آپولو ۱۵ در سال ۱۹۷۱ به پرچم آمریکا روی ماه. خاک ماه به رنگهای گوناگون خاکستری دیده میشود.
چیزی که هنگام تماشای این عکس ها به چشم می آید، رنگ قهوه ای خاک سطح ماه میباشد. تصاویر رنگیای که فضانوردان آپولو از سطح ماه گرفته بودند به همراه گفته های خود آن ها نشانگر یک رنگ خاکستری یکدست بود که در اندک جاهایی از آن لکه هایی رنگین تر دیده می شد.
مأموریت اصلی ماهنورد یوتو، آزمایش فناوریهای جدید و جمعآوری دادههای علمی از سطح ماه عنوان شده است که به توسعه برنامه فضایی چین در آینده منجر خواهد شد.
مطالعه بیشتر در : BBC , universetoday , space , lunar lander