ایران اکازیون:یک پروژۀ عظیم علمی و مهندسی در چین قرار است با بزرگترین تلسکوپ رادیویی در جهان به کشف امواج رادیویی حیات بیگانه بپردازد. این کشور در راستای برنامۀ فضایی خود در حال ساخت بزرگترین تلسکوپ رادیویی جهان به نام تلسکوپ مدور با دیافراگم ۵۰۰ متری، مخفف به “فَست” (FAST)، است.
رسانههای دولتی چین اخیراً تصاویری از این سازۀ حیرت انگیز که در آستانۀ تکمیل است، منتشر کردهاند. دیشِ این سازه به تنهایی به اندازۀ ۳۰ زمین فوتبال وسعت دارد. این پروژۀ عظیم ظرفیت آن را دارد تا به نقطۀ عطفی در شناخت کیهان و جستجوی حیات بیگانه در سیارات دیگر بدل شود. هنگامی که ساخت این تلسکوپ به پایان برسد، قادر به دریافت سیگنالهای رادیویی از سیاراتی دور، که ممکن است نشانههای حیات را به همراه داشته باشند، خواهد بود.
نان رِندونگ، دانشمند ارشد این پروژه به خبرگزاری شینهوا گفته است که دیش عظیم این تلسکوپ، امکان شناسایی بسیار دقیقتر را فراهم میکند. او میگوید: « تلسکوپ رادیویی مثل یک گوش حساس میماند که در نویز سفید کیهان به دنبال پیامهای رادیویی معنادار است. این کار مثل شنیدن جیرجیرکها در میانۀ یک طوفان است.»
پیشرفت نجوم
دقت بیسابقۀ این تلسکوپ به منجمان این امکان را میدهد تا کهکشان راه شیری و دیگر کهکشانها را مطالعه کرده و تپ اخترهایی را که به سختی قابل دیدن هستند را تشخیص دهند. این سازه همچنین میتواند به یک ایستگاه زمینی قدرتمند برای ماموریتهای فضایی آینده بدل شود. و البته، منجر به پیشرفت در جستجو برای یافتن نشانههای حیات بیگانه میشود.
در ماه جولای، وقتی که ناسا خبر کشف سیارهای مشابه زمین به نام کپلر-۲۵۲بی را اعلام کرد، هیجانی به راه افتاد که البته قابل درک بود. این سیاره در ناحیهای معروف به “منطقه گلدیلاک” قرار داشت. ناحیه گلدیلاک به فاصلهای گفته میشود که یک سیاره باید از خورشید منظومۀ خود داشته باشد تا امکان وجود جو و آب مایع در آن وجود داشته باشد.
اما تشخیص سیگنالهای رادیویی، که ممکن است از این سیاره ساتع شوند، و میتوان آنها را نشانۀ حیات دانست، در حال حاضر فراتر از ظرفیتهای ابزارهای فعلی ماست. اما پروژۀ جدید تلسکوپی چین بناست بر این کاستی فائق آید. وو ژیانگپینگ، رییس انجمن نجوم چین، با اعتماد به نفس دربارۀ این پروژه گفته است: « این پروژه به ما کمک میکند تا به دنبال حیات هوشمند در خارج از کهکشان خودمان بگردیم و دربارۀ منشا کیهان تحقیق کنیم.»
موقعیت آرمانی
ساخت پروژۀ فَست در سال ۲۰۱۱ آغاز شد و محل ساخت آن، در کوهستانهای زیبای استان گویژو قرار دارد. دور افتادگی این محل که باعث میشود تا سایر سیگنالهای رادیویی کمترین اختلال را در کار آن ایجاد کنند، و موقعیت زمین این منطقه، آن را به مکانی ایدهآل برای بنای چنین تلکسوپی بدل کرده است. زمانی که این تلسکوپ به مرحلۀ عملیاتی برسد، لقب بزرگترین تلسکوپ رادیویی جهان را به خود اختصاص خواهد دارد. این لقب در حال حاضر در اختیار رصدخانۀ آرِسیبو، واقع در پورتو ریکو است که ۳۰۵ متر قطر دارد.
جهشی بزرگ
برنامۀ فضایی چین تاکنون فراز و فرودهای بسیاری داشته است. در سال ۲۰۰۳، این کشور بدل به سومین کشوری شد که موفق شده انسانی را در مدار قرار دهد و از آن زمان، دانشمندان فضایی چین موفق به پیادهروی فضایی، راهاندازی یک آزمایشگاه فضایی و فرستادن کاوشگر به کرۀ ماه شدهاند. حال در سال ۲۰۱۵، چین مشغول ساخت یک موشک سنگین جدید، برنامهریزی برای یک ماموریتی رباتی دیگر در ماه و ساخت یک ایستگاه فضایی ۶۰ تنی است.
رصدخانۀ عظیمی که چین در دست ساخت دارد و لقب “چشم آسمان” به آن داده شده، پیشرفت چشمگیر دیگری در برنامۀ فضایی بلند پروازانۀ این کشور است و این امکان را دارد تا طرز نگاه ما به کیهان را تغییر دهد. بسیاری تصور میکنند که ما انسانها تنها موجود هوشمند کیهان نیستیم. مشخص نیست که پروژۀ فست بتواند شواهد وجود موجودات هوشمند فضایی را پیدا کند، ولی بدون شک به ما اجازه خواهد داد تا به جاهایی که قبلاً نمیتوانستیم، سرک بکشیم.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: CNN ، برگردان: فرادید