سن دقیق ماه مشخص شد

0
134




ایران اکازیون:دانشمندان با بررسی سنگ و خاک جمع‌آوری شده توسط ماموریت آپولو ۱۴ در سال ۱۹۷۱ توانستند سن دقیق ماه را محاسبه کنند، بر اساس این مطالعه جدید قمر زمین ۴.۵۱ میلیارد سال قدمت دارد.

moon-barboniبه گزارش بیگ بنگ، این یافته‌ها نشان می‌دهند ماه تقریبا ۶۰ میلیون سال پس از شکل‌گیری سامانه خورشیدی متولد شده‌ و سن آن ۱۴۰ میلیون سال بیشتر از سنی است که پیش از این محاسبه شده‌ بود. دانشمندان با بررسی سنگ و خاک جمع‌آوری شده توسط ماموریت آپولو ۱۴ که در سال ۱۹۷۱ به ماه رفت، دریافته‌اند که ماه ۴.۵۱ میلیارد سال سن دارد.

اخترشناسان همواره بر این باور بودند که ماه حدود ۱۰۰ یا ۲۰۰ میلیون سال پس از به وجود آمدن سامانه خورشیدی شکل گرفته است. اما تحقیق جدید نشان می‌دهد ماه طی ۶۰ میلیون سال پس از تولد سیاره زمین به وجود آمده است. به گفته ملانی باربونی، از دپارتمان علوم زمین، سیارات و فضا در دانشگاه کالیفرنیا لس‌آنجلس، این تحقیق توانسته حداقل سن ماه را تعیین کند. وی تایید کرد که تیمش با استفاده از روش تعیین سن به وسیله اورانیوم و سرب بر روی نمونه‌های سنگ و خاک بدست آمده از ماموریت آپولو ۱۴ که حاوی ماده معدنی زیرکنیوم است،‌ موفق به شناسایی سن ماه شده اند.

استخراج زیرکن از سنگی که طی ماموریت آپولو 14 به زمین آورده شده
استخراج زیرکن از سنگی که طی ماموریت آپولو ۱۴ به زمین آورده شده

این کشف جدید از آن رو اهمیت دارد که میزان سنگ‌های باقی مانده روی سطح ماه چندان زیاد نیست و بیشتر نمونه‌هایی که به زمین بازگشته‌اند در واقع ترکیبی از سنگ‌های مختلف و تکه‌های شهاب‌سنگ‌هاست. از این رو محققان به جای بررسی سنگ‌ها، جُبه و پوسته پوشاننده آن را برای تعیین سن ماه بررسی کردند و به این شکل توانستند قطعات ریز زیرکن را پیدا کنند.

این ماده معدنی نقش مهمی در انجماد ماه ایفا کرده است. از این رو به جای بررسی سنگ‌ها محققان به بررسی زیرکنیوم موجود در آن پرداختند، عنصری که با اولین سرد شدن ماه و تبدیل شدن آن به جرمی سنگی در این قمر ایجاد شده‌ است و از آن زمان به بعد دست‌ نخورده و بدون تغییر باقی مانده‌ است. محققان از درون این عنصر اورانیوم، سرب، لوتتیوم و هفنیوم استخراج کردند و با استفاده از اورانیوم موفق شدند تاریخ دقیق تولد ماه را تعیین کنند. جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله Science Advances منتشر شده است.

سایت علمی بیگ بنگ/ منبع: space.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CAPTCHA