علت کم نور شدن ستارۀ ابط الجوزا کشف شد

0
179




ایران اکازیون:یک پژوهش‌ جدید که با داده‌های تلسکوپ فضایی هابل بدست آمده نشان می‌دهد که کم‌نور شدن غیرعادی ستاره‌«ابط الجوزا» به احتمال زیاد ناشی از حجم عظیمی از موادی است که این ستاره به بیرون پرتاب کرده و موجب شده یک چهارم نور ستاره مسدود شود. به گفته محققان این مواد موجب تشکیل ابری از غبار تیره در اطراف ابط الجوزا شدند، در نتیجه بخشی از نور ستاره مسدود شده است.

image e Betelgeuseبه گزارش بیگ بنگ، تلسکوپ فضایی هابل با اندازه‌گیری خطوط طیفی منیزیم یونیزه شده که در اواخر سال ۲۰۱۹ و در ۲۰۲۰ ثبت کرد، توانست فضای بیرونی ستاره را مورد بررسی قرار می‌دهد. پژوهشگران از سپتامبر تا نوامبر ۲۰۱۹ (شهریور تا آبان ۱۳۹۸) جریان عبوری از سطح ستاره به جو بیرونی را اندازه‌گیری کردند.

این مادۀ داغ و چگال راه خود را فراتر از “ابط الجوزا” ادامه داد و به میلیون‌ها کیلومتر رسید. از نظر پژوهشگران چنین فاصله‌ای به اندازه‌ کافی سرد است تا چنین ابر گردوغباری در اطراف ِ ستاره تشکیل دهد. مشاهدات جدید نیز در سال ۲۰۲۰ نیز نشان می‌دهد رفتار ِ جو بیرونی ستاره، به حالت عادی بازگشته است.

image e Betelgeuse“ابط الجوزا”، دومین ستارۀ درخشان در صورت فلکی شکارچی و یک ستارۀ غول‌ سرخ است که تقریباً ۷۲۵ سال نوری از زمین فاصله دارد. “ابط الجوزا” با شعاعی در حدود ۱۴۰۰ برابر بزرگتر از خورشید، یکی از بزرگترین ستارگان شناخته شده است. همچنین یکی از درخشان‌ترین ستارگان شناخته شده است و نوری بیشتر از ۱۰۰ هزار خورشید را ساطع می‌کند.
‌‌
این ستاره با قدمت تنها ۸ میلیون سال، رفته رفته به پایان عمر خود نزدیک می‌شود و به زودی محکوم به انفجار ابرنواختری است. اما پژوهش جدید دانشمندان نشان می‌دهد که کم نور شدن غیرمعمول این ستاره، که از اکتبر سال ۲۰۱۹ آغاز شده، لزوماً نشانۀ یک رخداد ابرنواختری قریب الوقوع نیست. جزئیات بیشتر این پژوهش در Astrophysical Journal منتشر شده است.

سایت علمی بیگ بنگ / منبع: NASA
‌‌

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CAPTCHA