ایران اکازیون:در ماموریتهایی که در آنها مریخنورد برای آوردن نمونه اعزام می شود، اگر مریخنورد به زمین بازنگردد ماموریت به کلی بی استفاده خواهد بود! به همین دلیل است که سازمان فضایی اروپا در حال کار بر روی یک روبات مریخنورد جدید است تا، ظروف حاویِ سنگ و خاکی که توسط مریخنورد ۲۰۲۰ ناسا جمعآوری می شود را به زمین بازگرداند.
به گزارش بیگ بنگ، در حال حاضر، سازمان فضایی اروپا، قرارداد اولیهای را با ایرباس به ارزش ۵.۲ میلیون دلار برای طراحی مریخنورد Fetch، که این مطالعه را در استیونج انگلستان انجام خواهد داد، امضا کرده است. داشتن نمونهای از خاک مریخ، یکی از با ارزشترین اهدافی است که هر دانشمندی می تواند در لیست خود داشته باشد. اما متاسفانه، بیان این هدف بسیار آسانتر از انجام آن است. رسیدن به مریخ، خود، هنوز یکی از چالشبرانگیزترین ماموریتهای فضایی است، اما جمعآوری نمونهها و سپس بازگرداندنِ آنها به زمین همانند یک جهش کوانتومی، مملو از پیچیدگی است.
برای رسیدن به این هدف، وجود سه مأموریت جداگانه که به یکدیگر متکی هستند، ضروری است. نخستین ماموریت، مریخنورد مارس ۲۰۲۰ ناسا خواهد بود که قرار است در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۰ سوار بر موشک اطلس ۵، از پایگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال، به فضا پرتاب شود. این کاوشگر هستهای بدون سرنشین بر روی سطح مریخ، همانند “کاوشگر کنجکاوی” که به نوعی جد او محسوب می شود، پرسه خواهد زد. تنها تفاوت این است که کنجکاوی با استفاده از آزمایشگاههای موجود در خود، به تجزیه و تحلیل می پرداخت اما، مریخنورد ۲۰۲۰ به جای تجزیه و تحلیل، نمونهها را جمعآوری می کند و آنها را در داخل ۳۶ ظرف فلزیِ کوچک قرار می دهد.
ماموریت دوم، مریخنورد Fetch سازمان فضایی اروپا است که در سال ۲۰۲۶ راهاندازی می شود و با دنبال کردن مسیر مریخنورد ۲۰۲۰، نمونههای جمعآوری شده را بر می دارد و آنها را در جعبهای قرار می دهد. سپس Fetch به فرودگر خود که سیلندری به آن متصل بوده و شامل یک وسیله مریخ صعود (وسیلهای که خدمه را از سطح مریخ بلند می کند) است، باز میگردد. بعد از اینکه جعبه در موشک نصب شد، وسیله مریخ صعود به مدار مریخ پرتاپ می شود.
اگر همه چیز خوب پیش رود، مأموریت سومی از سوی سازمان فضای اروپا به نام “فضاپیمای بازگشت به مدار زمین” در ایستگاه خواهد بود تا نمونهها را جمعآوری کرده و آنها را در یک ظرف بیولوژیکیِ مجهز به زره مهر و موم کند تا آنها را در سفری که به سوی زمین خواهند داشت، محافظت کند. هدف از قرار دادن نمونهها داخل چنین ظروفی این است که مطمئن باشیم که آنها نه تنها سالم باقی میمانند، بلکه توسط میکروبهای زمینی نیز آلوده نخواهند شد. نمونهها تا سال ۲۰۳۰ و پیش از اینکه به آزمایشگاههای سراسر جهان توزیع شوند، جایی در ایالات متحده باقی خواهند بود.
“سام گویمه”، وزیر علوم بریتانیا، گفت: «این پروژه جدید و قابل توجه که برای نخستینبار، نمونههایی از مریخ را به زمین منتقل می کند، نشان میدهد که بریتانیا در راستای نوآوریهای علمی و مهندسی در جهان پیشرو است.» وجود چنین قرارداد و ماموریتی به لطف متخصصان مشهور بریتانیایی که در زمینه علوم فضایی و رباتیک فعالیت می کنند، امکانپذیر بوده است. این دانشمندان از طریق دولت و آژانس فضایی بریتانیا و سرمایهگذاریهای عمدهای که در استراتژی صنعتی مدرن انجام می شوند، مورد حمایت قرار می گیرند.
وی افزود: «هم اکنون، یک مریخنورد که در سال ۲۰۲۰ پرتاب خواهد شد، در استیونج انگلستان و توسط کمپانی ایرباس در حال ساخت است. هدف دانش و تخصصی که در طراحی این مأموریت جدید مورد استفاده قرار می گیرد، آوردن مواد موجود در سیارهای دیگر به کره زمین است. در صورت موفقیت، این نخستینبار است که چنین اتفاقی رخ می دهد.»
ترجمه: آوین تهمتن/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: newatlas.com