به گزارش بیگ بنگ به نقل از ایسنا، ناسا اعلام کرد که کاوشگر مریخی “استقامت”(Perseverance) که به اندازه یک خودرو است و بخش مهم ماموریت ۲.۷ میلیارد دلاری مریخ ۲۰۲۰ این سازمان محسوب میشود، پنجشنبه هفته جاری ۳۰ جولای(۹ مرداد) در یک بازه زمانی دو ساعته که از ساعت ۷:۵۰ صبح به وقت زمانی شرقی(۱۶:۲۰ به وقت تهران) است، روانه سیاره سرخ خواهد شد.
این فضاپیما سوار بر موشک “اطلس ۵”(Atlas V) متعلق به اتحادیه پرتابهای آمریکا(ULA) از پایگاه فضایی “کیپ کاناورال”(Cape Canaveral) در فلوریدا به فضا خواهد رفت. تیم تحقیقاتی این ماموریت در حال بررسی هستند که شرایط آب و هوا برای پرتاب پنجشنبه مساعد باشد.
ناسا میگوید اگر “استقامت” در روز تعیین شده پرتاب شود، در تاریخ ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ روی سطح مریخ فرود خواهد آمد. این تاریخ حتی با تعویق پرتاب همچنان حفظ میشود، زیرا به برنامهریزان ماموریت کمک میکند تا شرایط روشنایی و دما را در محل فرود پیشبینی و همچنین اطمینان حاصل کنند که ماهوارههای مدارگرد مریخ برای مشاهده و انتقال اطلاعات به زمین در دسترس هستند.
“استقامت” از هفت ابزار خود برای توصیف سطح شناسی دهانه “جزرو” و جستجوی نشانههایی از حیات باستانی در مریخ در شعاع ۴۵ کیلومتری سنگهای این دهانه میلیاردها سال پیش میزبان یک دریاچه و یک دلتای رودخانهای بوده است، استفاده خواهد کرد.
این ربات شش چرخ همچنین چند ۱۰ نمونه از مکانهای قابل مطالعه و امیدوارکننده جمعآوری و ذخیره میکند. این نمونهها سپس در عملیاتی که توسط ناسا و آژانس فضایی اروپا انجام خواهد شد، به زمین آورده خواهند شد و دانشمندان در آزمایشگاههای سراسر جهان، آنها را با جزئیات کامل بررسی میکنند و به دنبال نشانههایی از زندگی و سرنخهایی در مورد تاریخ تکامل سیاره سرخ در آنها خواهند گشت.
“استقامت” همچنین قصد دارد زمینههایی را برای ماموریتهای سرنشین دار به سیاره سرخ که ناسا میخواهد در دهه ۲۰۳۰ آن را انجام دهد، فراهم کند. به عنوان مثال، “استقامت” نیز مانند مریخ نورد “تیان ون-۱” چینیها مجهز به رادارهای نفوذپذیر به زیر سطح مریخ برای یافتن یخ-آب است.
همچنین یکی دیگر از ابزارهای مریخ نورد ناسا موسوم به “MOXIE” از جو نازک مریخ که دارای ۹۵ درصد کربن دی اکسید است، اکسیژن تولید میکند. ابزار “MOXIE” تنها نمایش فناوری “استقامت” نیست، چرا که پس از فرود، مریخنورد قرار است از قسمت زیرین خود یک هلیکوپتر کوچک ۱.۸ کیلوگرمی را آزاد کند. این بالگرد، با نام «نبوغ»، نمایشی از فناوری است. اگر پرواز این بالگرد موفقیتآمیز باشد، تبدیل به اولین پرواز دارای نیروی محرکه در سیارهای دیگر خواهد شد.
اگر همهچیز درست پیش برود، مریخنورد در تاریخ ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ به گودال جزرو در مریخ میرسد؛ بستر رودی باستانی که ممکن است نشانههایی از حیات میکروبی در خود داشته باشد. در طی این مأموریت که از آغاز تا پایان ۳ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت، قرار است در سطح مریخ حفاری و نمونههایی از سنگ و خاک آن جمعآوریشده و به نقطهای مشخص برده شود تا در مأموریتی دیگر به زمین بازگردانده شود.
استقامت خود حامل ابزارهای پیشرو در علم خواهد بود: سامانهٔ جدید راهبری برای کاهش خطر فرود بر روی سیارهٔ سرخ، دستگاهی طراحی شده بهمنظور تولید اکسیژن از دیاکسید کربن و ابزارهایی برای جمعآوری داده که به دانشمندان کمک میکند تا با دقت بالاتری آبوهوای مریخ را پیشبینی کنند. از نکات منحصر به فرد این کاوشگر مریخی این است که استقامت نخستین صدا را از مریخ برای ما خواهد فرستاد. حال باید دید که شرایط پرتاب پنجشنبه چگونه پیش خواهد رفت و آیا ناسا موفق میشود این کاوشگر را در روز تعیین شده، به مریخ پرتاب کند یا خیر؟
سایت علمی بیگ بنگ / منابع بیشتر: space.com , Mars rover Perseverance