ایران اکازیون:کپسول کاوشگر چانگای ۵ در سیزیوانگ واقع در منطقه خودمختار مغولستان داخلی فرود آمد. این کپسول حاوی دو کیلوگرم خاک و نمونه با ارزش از ماه است. طی این ماموریت محققان چینی توانستند با حفاری دو متری پوستهی ماه حدود دو کیلوگرم نمونه جمعآوری کنند و به زمین بیاورند.
این نخستینبار پس از ماموریت ۴۴ سال پیش فضاپیمای اتحاد جماهیر شوروی است که نمونههایی از ماه برای انجام تحقیقات تازه در اختیار بشر قرار میگیرد. از سوی دیگر این ماموریت موفق، آخرین موفقیت چین در برنامههای بلندپروازانه فضایی است.
این مأموریت در تاریخ ۲۸ نوامبر وارد مدار ماه شد و در حالی که ماژول سرویس آن در مدار ماه باقی مانده بودند، سطح نشین و صعودگر آن در اول دسامبر در ماه فرود آمدند. سطح نشین سنگها و خاک ماه را جمع کرد و به ماژول سرویس در مدار متصل شد. این نمونهها در یک کپسول برگشت برای سفر به زمین قرار داده شد و امروز این کپسول در “مغولستان داخلی” فرود آمد. جزئیات بیشتر فرود را در ویدئوی زیر تماشا کنید:
این کپسول در فاصله ۴۸۰۰ کیلومتری بالای اقیانوس اطلس جنوبی از سفینه اصلی فضایی جدا شد. کپسول در ارتفاع حدود ۱۰ کیلومتری از زمین، چترهای نجاتش را باز کرد تا سرعت فرودش را کاهش دهد. ویدئوی پخششده در رسانههای دولتی چین تیمهای بازیابی را نشان داد که کمتر از یک ساعت پس از فرود به محل رسیدند. ممکن است ساعتها طول بکشد تا کپسول به مرکزی منتقل شود که بتوان ثابت کرد که نمونههای ماه سالم هستند.
آمریکا و اتحاد شوروری بیش از چهار دهه پیش نمونههایی از کره ماه را به زمین آوردند، اما آن موقع دوره متفاوتی از اکتشاف فضایی بود. رقابت امروز که زمانی متعلق به قلمروی داستانهای علمی شمرده میشد- میتواند به همان اندازه شدید و با اهداف تجاری بیشتر باشد.
چین مشتاق است که مهارتهای فنیاش را به رخ بکشد و در اکتشاف علمی منظومه شمسی مشارکت کند. چین همانند آمریکا، هدف گستردهتر برقراری و تضمین دسترسی به پایگاهی در ماه را دارد که میتواند از منابع بالقوه این کره به عنوان سکوی پرتابی برای ماموریتهای دوردستتر استفاده کند.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: space.com