ایران اکازیون:کاوشگر کنجکاوی برای اولینبار موفق به کشف بور در سطح مریخ شده، و این به آن معنی است که سیارۀ سرخ برای مدتی طولانی از سفرههای آب زیرزمینی قابل پشتیبانی از حیات برخوردار بوده است.
به گزارش بیگ بنگ به نقل از همشهری، بور ردپای شیمیایی آب تبخیر شده است، و درحالی که بشر هنوز نمیداند که آیا مریخ زمانی قابل سکونت بوده یا خیر، کشف این ردپا مدرکی جدید را در اختیار دانشمندان قرار داده که نشان میدهد مریخ زمانی مقدار زیادی آب داشته و میتوانسته قابل سکونت باشد. به گفته پاتریک گاسدا از لابراتوار ملی لسآلموس در نیومکزیکو، تاکنون در هیچ ماموریت دیگری بور در مریخ کشف نشده بود. مکان کشف این ماده نشان میدهد آب زیرزمینی که بور درون آن محلول بوده، آبی گرم و مناسب برای پشتیبانی از حیات میکروبی بوده است.
مریخ نورد کنجکاوی بور را در مسیر صعود به کوه شارپ و در دامنه این کوه در درون حفره گیل کشف کرده است. این کاوشگر با استفاده از تجهیزات لیزری مخصوصش این ماده را کشف کرد. بور در زمین با مناطقی در اربتاط است که زمانی مملو از آب بوده است، اما اکنون تبخیر و ناپدید شده است، مانند دره مرگ در کالیفرنیا. شاید این وضعیت در مریخ مشابه نباشد، اما محققان معتقدند ممکن است بور زمانی درون دریاچهای بزرگ در حفره گیل حل شده باشد و با خشک شدن دریاچه بور به درون خاک بستر دریاچه رسوب کرده است.
برای شناسایی چگونگی راه پیدا کردن بورون به این منطقه به آزمایشهای بیشتری نیاز خواهد بود، اما محققان دو نظریه برای توضیح این رویداد مطرح کردهاند: رسوب بور به واسطه خشک شدن دریاچهای که در گودال گیل وجود داشته و یا تغییر در ساختار شیمیایی رسوبات و آبهای زیرزمینی که میتواند باعث تغییر چگونگی انتقال بور در اطراف رسوبات محلی شود. کنجکاوی در مسیر بالا رفتن از کوه شارپ، هر ۲۵ متر یکبار حفاری انجام میدهد و شواهدی را از تغییر ترکیبات سنگها به دست آورده است که نشان از تغییر در دریاچههای باستانی و محیط مرطوب زیرزمینی در مریخ گذشته را دارد.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: space.com