ایران اکازیون:تیم علمی مریخ نورد کنجکاوی پس از بررسی داده های بدست آمده اعلام کرد، کوه شارپ در مریخ محل جست و جوی این کاوشگر، بر اثر میلیونها سال از بقایای رسوبی یک دریاچه ی بزرگ پدید آمده است.
به گزارش بیگ بنگ، این کشف براساس اطلاعاتی انجام گرفته که کاوشگر کنجکاوی از سال ۲۰۱۲ تاکنون طی ۲.۵ سال گذشته جمعآوری کرده است، دانشمندان لایههای صخرهای حاوی رسوبات آبرفتی که به سوی کوه شارپ متمایل هستند، را مورد بررسی قرار دادند. کوه شارپ به ارتفاع پنج کیلومتر، در مرکز دهانه برخوردی گیل به عرض ۱۵۴ کیلومتر واقع شده است. یکی از محققان ناسا گفت: اندازه دریاچه در این دهانه، طول زمان و آثار به جا مانده از مسیر آب نشان میدهد که ممکن است برای شکل گرفتن و ادامه حیات میلیونها یا دهها میلیون سال زمان کافی در این سیاره وجود داشت.
این برداشت از یافته های مریخ نورد کنجکاوی نشان می دهد که سیاره ی سرخ در روزگار باستان دارای آب و هوایی بوده که احتمالا در جاهای بسیاری از سیاره ی سرخ، دریاچه هایی دیرپا پدید آورده است. دانشمندان معتقدند کوه شارپ در حدود ۳.۵ میلیارد سال قبل وجود نداشته و دهانه گیل با یک دریاچه عظیم پوشیده شده بود. اما به مرور زمان آب این دریاچه تحت تأثیر تغییر و تحولات جوی و از بین رفتن جو ضخیمش، به سیارهای خشک تبدیل شده است.
کنجکاوی از زمان فرود بر مریخ در سال ۲۰۱۲ تاکنون ۸ کیلومتر روی سطح این سیاره حرکت کرده است و پیش از این نیز کشف کرده بود که سیاره سرخ در دوره باستان خود دارای عناصر شیمیایی و شرایط زیستی برای وجود حیات میکروبی بوده است.
کنجکاوی هم اکنون مشغول بررسی پایینترین لایههای رسوبی کوه شارپ معروف به سازه Murray به ارتفاع ۱۵۰ متر است. در این منطقه رودها شن و ماسه و گل و لای را با خود به دریاچه می آوردند، رسوبات را در دهانه ی رود ته نشین می کردند و دلتاهایی همانند دلتاهای دهانه ی رودهای زمینی پدید می آوردند.
هدف این کاوشگر ارزیابی ترکیبات شیمیایی و وضعیت سیاره مریخ است تا دریابد آیا این سیاره نیز مانند زمین شرایط ایجاد حیات را داشته و یا خواهد داشت؟ نتایج این کشف میتواند احتمال کشف حیات در منظومه شمسی را تقویت کند. بخشی از کاوش کنجکاوی می تواند به پروژه فرستادن انسان به سیاره سرخ در دهه ی ۲۰۳۰ نیز کمک شایانی کند.
نویسنده: سمیر الله وردی / سایت علمی بیگ بنگ
منابع: news.discovery , universetoday , NASA JPL , NASA