ایران اکازیون:چندی پیش مریخنورد جدید سازمان فضایی اروپا در هنگام فرود بر سطح مریخ سقوط کرد و نابود شد. حال این سازمان علت اصلی سقوط مریخنورد خود را کشف و اعلام کرد که مأموریت نیمه شکست خورده را در مراحل بعدی ادامه میدهد.
به گزارش به نقل از سرویس فناوری آنا، برنامه فضایی «اگزوماس» سازمان فضانوردی اروپا یک برنامه چند مرحلهای است که نخستین مرحله آن با موفقیت و دومین گام آن با شکست به پایان رسید. گام دوم این برنامه فرود «شیاپارلی»، مریخنورد فضاپیما، روی مریخ بود اما این فرود در آخرین دقیقه به یک فاجعه تمام عیار تبدیل شد. سقوط مریخنورد از فاصله ۳ کیلومتری روی سطح مریخ، نه تنها این مأموریت را با شکست روبرو کرد بلکه سطح مریخ را نیز به شدت دچار آلودگی کرد و نگرانیهای زیادی درباره ی آینده تحقیقات روی سیاره ایجاد کرد.
بررسیهای سازمان فضایی اروپا درباره علل درست عمل نکردن چتر و مکانیزم فرود این فضاپیما به این نتیجه رسید که در دقایق آخر این مریخنورد مریخ را اشتباه تشخیص داده است! حسگر ارتفاعسنج این فضاپیما به مدت یک ثانیه از کار میافتد و این زمان کافی بود تا حسگرهای مربوط به تکمیل فرود فعال شوند و بلافاصله به سیستم اطلاع دهند که در حال فرو رفتن در مریخ است. در نتیجه چتر فرود و سیستم ترمزها از مدار خارج شده و مکانیزم کنترل معکوس فعال شده است و این اتفاقات در شرایطی رخ داده که هنوز مریخنورد بیش از ۳ کیلومتر تا سطح سیاره سرخ فاصله داشته است.
این نخستین باری نیست که سازمان فضایی اروپا تلاش ناموفقی برای فرود کاوشگر در سیاره ی سرخ دارد. در تلاش قبلی این سازمان، مریخنورد «بیگل ۲» روی مریخ فرود آمد اما نتوانست بازوهای خورشیدی خود را بگشاید و در همان نقطه از کار افتاد! این مریخنورد بعدها توسط مدارگردهای ناسا پیدا شد اما پروژه آن برای همیشه به فراموشی سپرده شد. اکنون سازمان فضایی اروپا اعلام کرده است که علیرغم شکست فاز دوم مأموریتش، فازهای اعزام بعدی را در ۲۰۲۰ دنبال خواهد کرد و این بار یک مکانیزم بازخوانی مجدد کامپیوتری در فضاپیما طراحی میکند تا از سقوط به دلیل یک خطا جلوگیری کند.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: theguardian.com