ایران اکازیون:ماموریت گالیله در سال ۲۰۰۳ به پایان رسید، اما دادههای جمعآوری شده در طول اولین سفر هوایی گانیمِد که دو دهه پیش به انجام رسید، بینشهای تازهای را درباره میدان مغناطیسی منحصربفرد گانیمد قمر ِ مشتری فراهم آورده است.
به گزارش بیگ بنگ، «گلین کالینسون» محقق در مرکز پرواز هوایی گودارد در گرین بلت مریلند در یک مصاحبه خبری گفت: «ما اکنون در حال بررسی تازه برخی دادهها هستیم که قبلا هرگز منتشر نشده بود و می خواهیم پایان قصه را رقم بزنیم.» کالینسون نویسنده ارشد مقاله تازه در رابطه با مگنتوسفر گانیمد است؛ بر خلاف چیزی که در منظومه شمسی دیدهایم، مگنتوسفر این قمر در اثر میدان مغناطیسی به وجود آمده است. دانشمندان به هنگام بررسی مجدد دادههای ۲۰ ساله، شواهدی از یک رویداد مغناطیسی انفجاری کشف کردند که در اثر برهمکنشهای میان مگنتوسفر مشتری و میدان مغناطیسی قمر آن (گانیمد) پدید آمده است. در پی این رویداد، باران پلاسمایی بر توده ای از ذرات پرانرژی در سطح یخی این قمر تاثیر می گذارد. تجزیه و تحلیل تازه این رویداد و علائم آن، به دانشمندان کمک کرده تا درک بهتری نسبت به شکل غیرعادی و ساختار مگنتوسفر قمر گانیمد به دست آورند.
میدان مغناطیسی گانیمد به این لحاظ غیرعادی است که تقریبا به طور کامل در درون میدان مغناطیسی مشتری قرار دارد. به مانند زمین، برخوردهای میان تودههای ذرات پرانرژی و مگنتوسفر آن به ایجاد شفقهای قطبی فوقالعادهای ختم می شود. اما بر خلاف زمین، این جریانهای پلاسما از میدان الکترومغناطیسی مشتری نشات می گیرند، نَه خورشید. بر اساس تازهترین مقاله که در مجله «Geophysical Research Letters» منتشر شد، قطبهای گانیمد به طور مداوم با ذرات پلاسما بمباران می شوند؛ ذراتی که در اثر میدان مغناطیسی مشتری شتابدار می شوند. مگنتوسفر گانیمد این باران پلاسما را به سمت سطح قمر هدایت می کند.
«بیل پترسون» دانشمند ناسا خاطر نشان کرد: «این ذرات از مناطق قطبی به بیرون گسیل پیدا می کنند. آنها می توانند اطلاعاتی درباره اتمسفر گانیمد و چگونگی شکلگیری شفقهای قطبی گانیمد در اختیارمان قرار بدهند.» دانشمندان توانستند با مقایسه نشانههای باران پلاسما به کمک دستگاههای گالیله، منشاء شفقهای قطبی گانیمد را بررسی کرده و به طور دقیق شکل مگنتوسفر قمر را مدل سازی کنند.
به باور دانشمندان، میدان مغناطیسی گانیمد به یک شاخ گاو نر بزرگ شباهت دارد. اگرچه مگنتوسفر گانیمد منحصربفرد است، اما محققان معتقدند که برهمکنشهای میان مگنتوسفرهای مشتری و قمر به ایجاد یک پدیده الکترومغناطیسی ختم می شود که خیلی عادی است: درهم خوردگی خطوط میدان مغناطیسی که با عنوان «پیوست دوباره مغناطیسی» شناخته می شود. به اعتقاد اخترشناسان، با وقوع این پدیده در زمان برهمکنش دو میدان مغناطیسی، شاید دلیل روشن بودن شفقهای قطبی این قمر توضیح داده شود.
ترجمه: منصور نقی لو/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: upi.com