تصاویری جدید از انسلادوس قمر یخ زده ی زحل

0
165




ایران اکازیون:فضاپیمای کاسینی در روز ۱۴ اکتبر (۲۲ مهر) از فاصله ی ۱۸۳۹ کیلومتری انسلادوس قمر زحل عبور کرد و تصاویری نزدیک از مناطق شمالی این قمر را ثبت کرد.

pia20010بخشهای بالایی این تصاویر از علائم ترک و دهانه پوشانده شده و بخش پائینی از منظره به مراتب صافتری برخوردار است. ترک‌های مشاهده شده شبیه به نمونه‌های موجود در ماه است که اغلب با کشش گرانشی زمین مرتبط دانسته می‌شوند. پل هلفنشتاین، یکی از اعضای تیم کاسینی در دانشگاه کورنل گفت: « مناطق شمالی انسلادوس با شبکه تار عنکبوتی از شکاف‌ها پوشانده شده که در میان دهانه‌ها قرار گرفته‌اند. این شکاف‌های باریک در همه جای قمر وجود دارند و اکنون ما مشاهده می‌کنیم که آنها در دشت‌های شمالی نیز گسترده شده‌اند.»

pia19660مساله جالب در مورد این قمر که ششمین قمر بزرگ سیاره زحل بوده و اندازه‌اش یک دهم قمر تیتان است، این است که از اقیانوس برخوردار بوده از این رو هرگونه فعالیت زمین گرمایی می‌تواند از لحاظ نظری به تولید حیات کمک کند. پرواز دوم بر فراز انسلادوس برای ۲۸ اکتبر (ششم آبان) یعنی زمانی که فضاپیما تا ارتفاع ۴۹ کیلومتری بالای منطقه قطب جنوب این قمر پائین می‌آید، برنامه‌ریزی شده است. در طول این گذر بسیار نزدیک، کاسینی از میان توده‌های گاز قطبی جنوب انسلادوس که در فعال‌ترین نقطه خود قرار دارند، عبور خواهد کرد و به امید یادگیری بیشتر در مورد طبیعت، ترکیبات و مکانیسمی که توده‌ها را تولید می‌کند، به جمع‌آوری تصاویر و مسافت‌سنجی می‌پردازد.

pia20011در ۱۹ دسامبر (۲۸ آذر) پرواز نهایی این فضاپیما در ارتفاع ۴۹۹۹ کیلومتری قمر انجام خواهد شد. هدف آن انجام سنجش‌های حرارتی برای تعیین جریان گرما از داخل قمر به سطح آن است. اگرچه کاسینی در ماه نوامبر برای بررسی قمرهای کوچکتر زحل در دو سال باقیمانده از ماموریتش به مناطق بیرونی این منظومه سر خواهد زد، اما به نظارت خود بر قمر انسلادوس ادامه خواهد داد.

ماموریت مدارگرد کاسینی ناسا به زحل که در سال ۱۹۹۷ پرتاب شد، تاکنون ۱۸ سال و ۳ ماه به طول انجامیده است که توسعه قابل توجهی در برنامه زمانی اولیه چهار ساله آن بشمار می‌رود. با به پایان نزدیک شدن ماموریت این فضاپیمای سوخت هسته‌ای بدون سرنشین، نخستین دور از سه پرواز نهایی آن در اطراف قمر انسلادوس اجرا خواهد شد. انتظار می‌رود این رویارویی نزدیک که تا دسامبر به وقوع خواهد پیوست، به ارائه درک بهتر از اقیانوس جهانی زیر سطح این قمر و احتمال حیات میکروسکوپی در آن بپردازد.

Cassiniکاسینی از سال ۲۰۰۴ در مدار سیاره زحل بوده و تاکنون چندین بار در اطراف قمر انسلادوس گردش کرده و اکتشافات جدیدی را انجام داده است. این اکتشافات شامل شناسایی توده‌های گاز و فوران متان از مناطق قطبی جنوبی در کنار شواهدی از یک اقیانوس جهانی در زیر سطح یخی این قمر بوده که ممکن است از حیات برخوردار باشد. در ۱۵ سپتامبر سال ۲۰۱۷، کاسینی به صورت کنترل شده به درون جو زحل شیرجه خواهد زد و در آنجا برای جلوگیری از ایجاد آلودگی زیستی احتمالی قمرها خواهد سوخت.

سایت علمی بیگ بنگ / منابع: jpl.nasa, NASA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CAPTCHA