نخستین ستارگان دیرتر از آنچه تصور می شد، شکل گرفتند!

0
147




ایران اکازیون:تجزیه و تحلیل های جدید حاکی از آن است که نخستین ستارگان بسیار دیرتر از آن چیزی که تصور می شد، به وجود آمدند. جهان در حدود ۱۳.۸ میلیارد سال پیش در طی رویدادی که اکنون با عنوان بیگ بنگ شناخته می شود، پدید آمد. طبق این تحقیق جدید منابع نخستین ستارگان، حدود ۷۰۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ، شکل گرفتند، پیش از این داده های ماهوارۀ wmap، دوران شکل گیری ستارگان ِ اولیه را حدود ۴۵۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ، براورد می کردند.

تصویری هنری از کیهان نخستین، جایی که عصر بازیونیده شدن را به تصویر کشیده است.
تصویری هنری از کیهان نخستین، جایی که عصر بازیونیده شدن را به تصویر کشیده است.

به گزارش بیگ بنگ، کیهان در آغاز سوپی داغ از گازهای یونیزه بود که الکترون ها و یون های هیدروژن و هلیوم پیرامون آن به گردش در می آمدند. اما بعد از گذشت ۴۰۰ هزار سال از بیگ بنگ، کیهان وارد دوره جدیدی به نام “نوترکیب” شد. کیهان در اثر این پدیده به قدری حرارت از دست داد تا شرایط را برای باز ترکیب یون در اتم فراهم آید. اگرچه اعتقاد بر این است که نور برای اولین بار در این دوره جهان ما را روشن ساخت، اما مدت زیاد به طول نیانجامید. کیهان خیلی زود وارد عصر تاریک شد، دوره ی قبل از ظهور نخستین ستارگان.

هنگامی که نخستین نسل از ستارگان پا به عرصه وجود نهادند، تشعشعات شدیدی را ساطع کردند. طوری که هیدروژن بار دیگر یونیزه شد و با ظهور عصری به نام ” باز یونیده”، ما به جایی هدایت شدیم که الان در آن قرار داریم: جهانی پُر از ستاره و سیاره های متشکل از حجم کثیری از عناصر سنگین و برخوردار از تابش پس زمینه میکروموج کیهانی (CMB) که تشعشعات باقی مانده از دوره ی نوترکیب می باشد.

اینفوگرافی از مراحل نخست فرگشت جهان
اینفوگرافی از مراحل نخست فرگشت جهان

با در نظر گرفتن این موضوع که تابش پس زمینه میکروموج کیهانی زمانی آزاد شد که الکترون ها و پروتون ها به تازگی برای ایجاد اتم های هیدروژن ملحق شده بودند، دانشمندان اخترفیزیک تاکید می کنند که مشاهده ی این نور “کهن” می تواند سرنخ هایی کلیدی در خصوص تاریخ، ترکیب و هندسه ی جهان فراهم نماید. انجام این کار یکی از عملیات اصلی رصدخانه فضایی پلانک در آژانس فضایی اروپا به شمار می آید و امروزه تحلیل های جدید داده های گردآوری شده توسط ابزارهای فرکانس بالا(HFI) نگرش دانشمندان را نسبت به سال های نخستین ِ جهان دستخوش تغییر قرار داده است.

تحلیل های انجام شده به ما می گویند که عصر باز یونیده جهان دیرتر از آن چیزی که تصور می شد، آغاز گشت و نخستین ستارگان در زمره ی عوامل اصلی یونش مجدد جای دارند. علاوه بر این، گفته می شود نخستین ستارگان بسیار دیرتر از آن چیزی که فکر می کردیم، ظهور یافتند. جزئیات این تحلیل که در مجله ی اختر شناسی و اخترفیزیک منتشر شده، می تواند پاسخ هایی قطعی برای موضوعات داغ و بحث برانگیز سال های اخیر ارائه کند. علاوه بر این، دیگر برای توضیح فرآیند باز یونیده در آغاز کیهان نیازی به توسل به منابع ناشناخته و بیگانه نیست.

تصویری از تابش پس زمینه میکروموج کیهانی که ماهواره ی پلانک به ثبت رسانده است. این تابش نخستین نور کیهان را درست 380 هزار سال پس از بیگ بنگ نشان می دهد.
تصویری از تابش پس زمینه میکروموج کیهانی که ماهواره ی پلانک به ثبت رسانده است. این تابش نخستین نور کیهان را درست ۳۸۰ هزار سال پس از بیگ بنگ نشان می دهد.

ژان لو پوژه محقق موسسه اختر فیزیک در اورسای فرانسه و مسئول ارشد HFI در طی گزارشی بیان می کند:« اندازه گیری های بسیار دقیق بدست آمده از ابزارهای فرکانس بالا به روشنی نشان می دهند که عصر باز یونیده فرایندی بسیار سریع بوده که زمانی دیر در تاریخ کیهان آغاز شد و بعد از گذشت حدود ۷۰۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ، یونیزه شدن مجدد ِ کیهان، ستارگان را به ارمغان آورده است.» جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریه ی Astronomy & Astrophysics منتشر شده است.

مترجم: منصور نقی لو / سایت علمی بیگ بنگ

منبع: ibtimes.com

اطلاعات بیشتر: phys.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CAPTCHA