نگاهی به حلقه های نپتون

0
138




بیگ بنگ: دوست داشتن حلقه های زحل راحت است. اینها به زیبایی به ما یادآور می شوند که انسان ها در این جهان پهناور چقدر ناچیز اند. نور این حلقه ها بسیار بیشتر از بقیهٔ منظومه حلقه های غول گازی است. برای مثال، اورانوس یک سرزمین عجایب می باشد که حداقل سیزده حلقه آن را احاطه کرده است. مشتری هم حلقه های شبح مانند خاص خود را دارد. حلقه های نپتون مظلوم ترین اجرام منظومه هستند؛ واقعا عجیب است که ما وجود حلقه های نپتون را تا سال ۱۹۸۹ تایید نکرده بودیم؛ سالی که ناسا با کاوشگر ویجر ۲ به بررسی سیاره نپتون پرداخت.

به گزارش بیگ بنگ، ویجر ۲ توانست بینش ما را نسبت به این سیاره و پنج حلقه آن به نام های «گیل، له وریه، لاسل، آراگو و آدامز» افزایش دهد. نام حلقه ها برگرفته از اخترشناسانى است که مطالعاتی درباره غول گازی انجام دادند. اما حتی قبل از رسیدن ویجر ۲ به نپتون، اخترشناسى به نام دکتر “ادوارد گینان” موفق به شناسایی الگوهای نور غیر طبیعی در اطراف سیاره در سال ۱۹۶۸ میلادی شد. او و تعدادی از همکارانش در سال ۱۹۸۲ داده های خود را مجددا ارزیابی کرده و دریافتند که دو حلقه شناسایی کرده اند.

بیشتر افراد اطلاعات چندانی درباره حلقه های نپتون ندارند زیرا دیدنشان بسیار دشوار است. حلقه های زحل؛ بزرگ، یخی و ابر منعکس کننده هستند؛ درحالی که حلقه های نپتون کم نور اند. به گفته گینان، حلقه های نپتون قطعات کوچکی از یخ و گرد و غبار اند و معمولا مثل اندازه دانه های برف؛ اما اندازه بعضی به چند متر نیز می رسد. نحوه شکل گیری آنها به این صورت است که یک سیارک یا قمر در آن ناحیه شروع به ایجاد شدن کرد و سپس نابود گردید. اتفاقی که در کنار چنین سیاره بزرگی روی داد. بر طبق این ایده، مواد باقیمانده پخش شده یک حلقه به وجود آوردند مثل زباله های در حال چرخش.

گستردگی هر کدام از حلقه های نپتون به چند هزار کیلومتر می رسد که در مقایسه با حلقه های زحل بسیار کوچک اند، اما همچنان زیبا و شگفت انگیز هستند. بیرونی ترین حلقه معروف به آدامز دارای سه قوس غیر عادی به نام های «آزادی، برابری و برادری» است. بر طبق گزارش ناسا، این قوس ها احتمالا به دلیل اثرات گرانشى قمر سیزدهم نپتون به این شکل در آمده اند. متاسفانه، ما از دهه ۱۹۸۰ به نپتون نزدیک نشده ایم. بi نظر هم نمی رسد که ناسا یا سایر آژانس های فضایی برنامه ای برای بازگشت به این سیاره داشته باشند، اگرچه یک عملیات مدارگرد به سبک کاسینى می تواند به بسیاری از سؤالات در خصوص حلقه های نپتون پاسخ دهد.

وقتی از گینان پرسیدیم که آیا زمان فرستادن یک کاوشگر به نپتون فرا رسیده یا خیر، گینان اظهار داشت: هیچ چیزی نزدیک سیاره نپتون نیامده است، پس نپتون بدون مشکلی سر جای خود قرار دارد. ارسال کاوشگر به اورانوس ایده جالبی است زیرا محور چرخش اورانوس ۹۸ درجه می باشد. منظومه شمسی بیرونی عجیب و غریب است. خود نپتون هم سیاره ای غیر عادی و عجیب است. حلقه های خارق العادهٔ ارزش عشق ورزیدن دارند.

ترجمه: منصور نقی لو/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: gizmodo.com

دانشجوی ارشد دانشگاه فردوسی – رشته مطالعات ترجمه. علاقمند به نجوم؛ فیزیک و چگونگی پیدایش هستی و اجرام سماوی. مترجم کتبی و حضوری است و بعنوان نویسنده علمی- نجومی در وب سایت بیگ بنگ فعالیت می کند.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CAPTCHA