ایران اکازیون:اخترشناسان با بررسی یک دیسک پیش ستارهای جوان که حدود ۵.۴ میلیون سال قدمت دارد، توانستند دو سیارهی در حال شکلگیری را شناسایی و بررسی کنند. نکتهی مهم این است که در اطراف سیارۀ بیرونی این منظومه، گرد و غباری جمع شده که احتمالا به شکلگیری قمرهای آیندۀ آن کمک میکند.
به گزارش بیگ بنگ، اخترشناسان در سه دهه گذشته، بیش از ۴۰۰۰ سیاره را شناسایی کردهاند که در حال گردش به دور ستارگان خود هستند. این موضوع بدیهی است که برخی از آنها قمر داشته باشند، اما دانشمندان تاکنون موفق نشده بودند روند تشکیل یک قمر را تماشا کنند. در ویدئوی زیر جزئیات بیشتر این پژوهش را مشاهده نمایید:
سیارهها در دیسکهای غبارآلود اطراف ستارههای جوان شکل میگیرند. در این فرایند، یک سیاره میتواند دیسک گرد و غبار سیارهای خود را بدست آورد و حتی با استفاده از این غبار رشد نماید. وقتی این گرد و غبار به دور سیاره میچرخند، میتوانند از طریق برخوردهای متعدد اجرام بزرگتری مثل قمرها را بسازند. اما اخترشناسان هنوز به دنبال شواهد و جزئیات بیشتر این فرایند هستند. زوم به سامانۀ ستارهای PDS 70 را در ویدئوی زیر تماشا کنید:
این منظومه ۳۷۰ سال نوری از زمین فاصله دارد و میزبان دو سیاره است. سیارهی نزدیکتر ۳.۲۲ میلیارد کیلومتر با ستارهی مادری فاصله دارد و ۱۲۰ سال طول میکشد تا این سیاره مدار ستارهی خود را کامل کند. سیارهی دورتر ۵.۳۱ میلیارد کیلومتر از ستارهی میزبان فاصله دارد و مداری طولانیتر به دور ستارهی خود دارد.
این سامانۀ ستارهای، حقایقی را در مورد شکلگیری سیاره برای نظریهپردازانی فراهم میکند که تاکنون با کمبود داده روبهرو بودهاند. این راهی برای آزمایش درست یا اشتباه بودن دادهها است. جزئیات بیشتر این پژوهش در Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع: sci-news.com , ESO